Tyska poliser kopplas till högerextremt hot om att döda en 2-årig flicka | Expo.se

Annons

Tyska poliser kopplas till högerextremt hot om att döda en 2-årig flicka

Publicerad 2018-12-17 11:27

Schangerbild på tysk polis. Bilden har ingenting med händelsen som beskrivs i artikeln att göra.

I Tyskland har ett hot mot en advokat som representerat offer för högerextremt våld kopplats till ett nätverk av poliser i Frankfurt. I hotet som faxades till advokaten står det: ”Vi kommer mörda din dotter”. Terrorcellen NSU uppgavs som avsändaren.

Det var i augusti som advokaten Seda Basay-Yildiz tog emot hoten på sin fax.

”Din smutsiga turkiska sugga. Du kommer inte tillåtas att förstöra Tyskland. Du borde dra åt helvete medan du fortfarande är vid livet”, stod det i meddelandet, som fortsatte:

”Som hämnd kommer vi att mörda din dotter”.

I faxet namngavs advokatens två år gamla dotter, och deras adress skrevs ut. Uppgifter som inte var offentliga, rapporterar Deutsche Welle.

Hotet signerades med NSU 2.0, vilket anspelar på terrorcellen Underjordiska nationalsocialister, NSU, som under en period av flera år dödade nio personer med utländsk härkomst, varav många med turkisk påbrå. Terrorcellen, som upptäcktes 2011, mördade även en polis och genomförde flera bombdåd.

Basay-Yildiz har tidigare företrätt offer för NSU och har även företrätt personer som anklagats för radikalislamistisk terrorism. Uppmärksamheten kring hennes person har tidigare lett till att hon utsatts för hot, men det här hotet, som innefattade information som inte finns offentligt, stack ut. 

Hoten kopplas till poliser

Under utredningen av hotet upptäcktes att en polisdator, utan förklaring, använts för att kolla upp advokatens personuppgifter. Det visade sig också att fem poliser delat nazistiska budskap och bilder i en chatt-grupp. Den oberoende polismyndigheten LKA, som utreder poliserna, säger att det är möjligt att detta kan bli ett fall ”av ännu större dimensioner”. 

Samtidigt är Seda Basay-Yildiz kritisk till att hon inte fått information om att poliser kan vara involverade i hoten mot henne. Hon fick ta del av uppgifterna först efter tyska mediers avslöjande. 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons