Bloggare läcker hemlig rapport om AfD | Expo.se

Bloggare läcker hemlig rapport om AfD

Publicerad 2019-01-30 11:27

Uppgifter om att Alternativ för Tyskland står under bevakning av underrättelsetjänsten har tidigare uppmärksammats. Nu har hela den hemligstämplade rapporten läckt ut via en blogg.

Det var på måndagen som den oberoende nyhetsbloggen netzpolitik.org postade en hemligstämplad rapport från det tyska författningsskyddet (BFV).

Rapporten är en granskning av Alternativ för Tyskland (AfD). Läckan har orsakat upprördhet i AfD-leden. Partiet har tidigare utan resultat försökt få ta del av rapporten, rapporterar Deutsche Welle.

Syftet med BFV:s rapport var att undersöka AfD:s kopplingar till andra, mer radikala, högerextrema organisationer och om företrädares retorik kunde ses som brott mot konstitutionen. Utifrån den informationen skulle ett beslut om en eventuell fortsatt övervakning av partiet tas.

Som Expo tidigare har rapporterat så anser inte BVF att det i nuläget finns ett behov av att bevaka hela AfD, men delar av partiet, som ungdomsförbundet och de mest extrema företrädarna.

Rapportens slutsats

Rapporten visar att det finns radikala och extrema inslag inom AfD och att framträdande företrädare använder sig av en högerextrem retorik, så som rasistiska idéer om vem ska ses som ”etnisk tysk”.

Det framkommer även i rapporten att AfD inte har någon tydlig gränsdragning mot nyfascistiska så kallade identitära grupper.

Partiet hamnar ofta i blåsväder och nyligen uppmärksammades hur politiker från Alternativ för Tyskland tågade ut från bayerska delstatsparlamentet mitt under en pågående minnesceremoni för Förintelsens offer.

Läckan upprör

Från AfD:s håll har rapporten avfärdats som ”tunn och oseriös”. Från inrikesdepartementets sida har man beklagat att rapporten läckt ut, och en talesperson från departementet ska enligt Deutsche Welle ha sagt att det är oklart hur netzpolitik.org lyckats komma över informationen.

Frågan är vad som nu händer. En av slutsatserna i rapporten är att det krävs ytterligare undersökningar för att fastställa hur omfattande de ”antidemokratiska” inslagen i AfD egentligen är.  


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons