Hävdade att ”alla muslimer är terrorister” – nu döms före detta SD-företrädaren | Expo.se

Annons

Hävdade att ”alla muslimer är terrorister” – nu döms före detta SD-företrädaren

Publicerad 2019-01-11 15:02

42-årig man dömd för att på Facebook ha hetsat mot muslimer.

Hovrätten fastställer domen mot den 42-årige man som förra året fälldes för att på Facebook hävdat att ”alla muslimer är terrorister”. I sin överklagan hävdade mannen att han under två timmar kidnappats av al-Qaida, vilket han menar borde ses som en förmildrande omständighet. Han har lämnat sina uppdrag för Sverigedemokraterna i Södertälje.

Den före detta SD-företrädaren dömdes i september förra året för att i den offentliga Facebookgruppen ”Stå upp för Sverige” ha hävdat att ”alla muslimer är terrorister”. Mannen erkände i polisförhör att han skrivit inlägget, men förnekade brott – ”det står inte i någon lagbok vad man får säga på Facebook”.

Mannen dömdes av Södertälje tingsrätt för hets mot folkgrupp till villkorlig dom och dagsböter. Försvaret överklagade domen och på onsdagen meddelade Svea hovrätt att tingsrättens dom står fast.

Mannen satt under föregående mandatperiod som politiskt tillsatt suppleant för Sverigedemokraterna i ett kommunalt bolag i Södertälje. Efter domen i tingsrätten lämnade han uppdraget.

– Han kom till vår gruppledare när han hade blivit dömd och berättade om situationen. De tillsammans kom överens om att han inte skulle fortsätta med sina förtroendeuppdrag. Vi lokalt har dock inte väckt något personärende mot honom, så vad jag vet är han inte utesluten ur partiet, säger Andreas Birgersson, kommunfullmäktigeledamot i Södertälje och ledamot i styrelsen för partiets kommunförening.

Kidnappad av al-Qaida

I sin överklagan till hovrätten fortsatte 42-åringen att förneka brott. Han hänvisar bland annat till yttrandefriheten och det inte går att bevisa om hans inlägg är falskt eller inte.

Han hävdar även att han 2001, i den franska staden Lyon, under två timmar kidnappades av al-Qaida, vilket enligt honom ska ses som en förmildrande omständighet i hur han uttrycker sig på sociala medier. Enligt mannen ska han och ytterligare en person rånats och misshandlats av personer som samtidigt ska ha sagt att de var al-Qaida, något 42-åringen är övertygad om att det stämmer. 

Mannen vill även ha skadestånd på grund av ”psykiska trakasserier”, i form av brev och telefonsamtal han fått utstå från polisen. Hovrätten avvisar i sin dom skadeståndskravet.

Aktivism utanför SD

Mannen har inte bara varit aktiv i SD. I augusti 2017 arrangerades en motdemonstration mot afghanska ungdomar som höll en sittande manifestation på Medborgarplatsen i Stockholm. Det var ”Stå upp för Sverige” som kallade till demonstrationen. 42-åringen var med på plats. Han har även, enligt egen utsago, haft en roll som arrangör för demonstrationer som ”Stå upp för Sverige” arrangerat.

Efter domen har 42-åringen fortsatt att vara aktiv på Facebook. Han har bland annat gått in i grupperingar som anordnar demonstrationer mot FN:s migrationsavtal. Han är till exempel med i Facebookgruppen ”Stockholmare för ett suveränt Sverige”.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons