NMR-aktivist misshandlade 65-årig man i Stockholm | Expo.se

Annons

NMR-aktivist misshandlade 65-årig man i Stockholm

Publicerad 2019-01-28 13:03

Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Borlänge 20160501.

Den dömde 27-åringen (t.v.) i samband med att Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i Borlänge 2016. Endast de som är medlemmar i organisationen är tillåtna att bära vit skjorta vid demonstrationer.

En person misshandlades i samband med att aktivister från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen var i centrala Stockholm för att dela ut flygblad. Det skedde i april förra året. Nu har en av nazisterna dömts till fängelse för händelsen.

Det var lördagen den 14 april vid Hötorget som en grupp aktivister från Nordiska motståndsrörelsen var på plats för att dela ut nazistorganisationens propaganda.

I anslutning till flygbladsutdelningen uttryckte en 65-årig man sitt ogillande mot organisationen. Han försökte även få en av aktivisterna att sluta filma honom och ska i samband med det ha försökt putta undan kameran.

En 27-årig aktivist från Nordiska motståndsrörelsen attackerade mannen med slag mot huvudet. Misshandeln fortsatte, enligt vittnen, med sparkar när mannen låg på gatan.

27-åringen förnekade brott med hänvisning till att han handlat i nödvärn. Stockholms tingsrätt menar att såväl attacken som att det inte rörde sig om nödvärn är utrett och dömer mannen till två månaders fängelse för misshandel av normalgraden.

Det är inte första gången 27-åringen är involverad i våldsamheter. Han förekommer under 13 avsnitt i belastningsregistret. Han är bland annat tidigare dömd för fyra fall av misshandel, men även för vapenbrott, olaga hot, våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp.

27-åringen har en lång bakgrund inom nazistmiljön. Först i kretsarna runt Svenskarnas parti och sedan åtminstone 2013 i Nordiska motståndsrörelsen.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons