Raseri mot simskola för nyanlända: ”Utrota dom!” | Expo.se

Annons

Raseri mot simskola för nyanlända: ”Utrota dom!”

Publicerad 2019-01-17 14:35

Hets mot folkgrupp.

Man skrev kommentarer i gruppen "Stå upp för Sverige". Han döms för hets mot folkgrupp.

En 34-årig man kommenterade en artikel om att nyanlända ska få lära sig simma med ”de jävla vidriga smutset” och ”fy fan utrota dom”. Kommentarerna gjordes i Facebookgruppen ”Stå upp för Sverige". Nu döms han för hets mot folkgrupp av tingsrätten.

Den 34-årige mannen dömdes i slutet av förra veckan av Göteborgs tingsrätt för hets mot folkgrupp till villkorlig dom och dagsböter. Anmälan mot mannen gällde fyra kommentarer som han skrev under sommaren 2017. Han åtalades och fälldes för två av dem.  

I Facebookgruppen ”Stå upp för Sverige” skrev han i anslutning till ett inlägg om att nyanlända ska få lära sig simma: ”Åt helvete med de jävla vidriga smutset! Fy fan utrota dom! Fan va förbannad man blir! Jävla apor.”

Mannen reagerade även på ett inlägg i samma Facebookgrupp om att en polisstation skulle läggas ned med att skriva: ”Kan inte lägga pengar på polisen om svartskallarna ska leva på bidrag livet ut! Måste ju tänka på smutset först! Vidriga jävla Sverige.”

Expo har tidigare granskat hets mot folkgrupp-domar mellan 2015 och juni 2018. Granskningen visade att ”Stå upp för Sverige” är den plattform på internet där det flest gånger publicerats kommentarer som fällts för hets mot folkgrupp. Gruppen hette tidigare ”Stå upp för Peter Springare” och startade i början av 2017 som ett stödinitiativ för den kontroversiella polisen. Gruppen är offentlig och har närmare 180 000 medlemmar.

Det är Facebook som erbjuder en plattform till sidorna och grupperna som hatet och hetsen sprids ifrån. Expo har tidigare ställt frågan om varför grupper där kommentarer vid upprepande tillfällen har fällts för hets mot folkgrupp ändå tillåts vara kvar på plattformen. Företaget gav inget inget svar på frågan.

Anmälan mot den 34-årige mannen gjordes av den ideella föreningen Näthatsgranskaren.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons