Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den ungerska premiärministern och partiledaren för Fidesz, Viktor Orbán, uppmanade på en presskonferens i Budapest ”flyktingmotståndarna” att efter valet försöka ta över europeiska institutioner. Viktor Orbán pratade även i positiva ordalag om mötet förra veckan mellan den italienska inrikesministern Matteo Salvini och den polska regeringen, rapporterar The Guardian.

Enligt Viktor Orbán har den politiska skiljelinjen inom europeisk politik målats om. "Partistrukturerna, traditionellt vänster eller höger, övertas av en annan dimension – de för migration och de mot invandring", sa han vid presskonferensen. Han tillade att det ungerska målet är att EU-parlamentet ska domineras av ett invandringsmotstånd.

Mötet i Polen

Matteo Salvini, Italiens inrikesminister och partiledare för Lega Nord, var på onsdagen förra veckan i Warszawa för att försöka övertyga det polska regeringspartiet Lag och rättvisa (PiS) att ansluta sig till det nätverk av nationalistiska partier som Salvini vill ska ta form innan EU-parlamentsvalet i maj.

På en presskonferens i den polska huvudstaden, efter mötet, sades det att inga avtal slutits mellan parterna, men att det ska ses som en inledd dialog. De båda partierna har flera gemensamma drag. De är båda migrationsmotståndare, antimuslimska och EU-skeptiska.

Idag är nationalistpartier utspridda i olika partigrupper i EU-parlamentet. Matteo Salvini vill ändra på det och samla dem i en stark partigrupp med målet att deras idéer ska kunna få mer inflytande.

Orbán kvar i sin partigrupp

Trots att Viktor Orbán ger stöd till initiativet om en ny allians av nationalistpartier sa han på presskonferensen att Fidesz inte tänker lämna sin partigrupp i EU-parlamentet.

Fidesz ingår i den partigruppen, Europeiska folkpartiets, EPP, där även svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår. Det har vid upprepande tillfällen höjts röster om att Fidesz borde uteslutas ur gruppen, bland annat har EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M) sagt att han inte har något emot att låta utesluta Fidesz.

Tidigare misslyckanden

Sedan tidigare har Matteo Salvini inlett ett samarbete med franska partiledaren Marine Le Pen (Nationell samling). De båda partierna ingår i dag i samma partigrupp i EU-parlamentet, Nationernas och friheternas Europa. I den gruppen ingår även till exempel österrikiska FPÖ.

PiS är en del av gruppen Europeiska konservativa och reformister, där även bland andra Sverigedemokraterna och Dansk folkeparti ingår. I en tredje partigrupp, Frihet och direktdemokrati i Europa, ingår bland annat Alternativ för Tyskland.

Frågan är om Salvinis strävan att samla nationalistpartierna lyckas. Cas Mudde, som är en ledande expert på extremhögern, har till exempel påpekat att det tidigare har gjorts flera försök att samla partierna och bygga allianser utan att det lyckats speciellt väl. I The Guardian nämner han till exempel den allians mellan Marine Le Pen och nederländska Geert Wilders som lanserades inför EU-parlamentsvalet 2014 och som fick stort mediegenomslag, men som efter valet inte har märkts av.

Cas Mudde påpekar samtidigt att om Salvini lyckas med sin allians blir en sådan partigrupp en av de större i EU-parlamentet.