Antimuslimsk aktivist stängs av från Facebook

Publicerad 2019-02-27 12:53

Tommy Robinson på en antimuslimsk counterjihad-demonstration i Danmark 2011.

Den brittiska högerextremisten och antimuslimska aktivisten Tommy Robinson stängs av från Facebook och Instagram efter att han vid upprepande tillfällen brutit mot företagets regler.

Grundaren av den antimuslimska organisationen English Defence League, Tommy Robinson, förlorar en för honom viktig plattform när han stängs av från Facebook och Instagram. Facebook säger i ett uttalande att beslutet är kopplat till att Robinson vid upprepade tillfällen har brutit mot företagets policy rörande spridning av hets och hat, rapporterar The Guardian.

Tommy Robinson, vars riktiga namn är Stephen Yaxley-Lennon, har sedan tidigare även stängts av från Twitter. Den enda sociala medieplattform som återstår för honom att använda för att nå sina följare är Youtube. Innan hans Facebooksida stängdes ned gick han ut med en vädjan till sina följare om att börja besöka hans webbsajt istället.

I meddelandet menar han även att Facebooks beslut beror på att företaget, i samarbete med medier, gör allt för att censurera honom.

Avstängningen kommer en månad efter att Facebook skickade ut en varning till Robinson. Han har dock efter det fortsatt att bland annat sprida antimuslimska budskap och uppmaningar om att terrorisera muslimer.

Tommy Robinson får efter avstängningen inte skapa nya konton. Även andra personer har drabbats av samma avstängningar, till exempel den amerikanske högerextremisten och konspirationsteoretikern Alex Jones.

Köp en jättedyr julklapp

Antirasism är ingen vidare bra affärsidé. Vi har i alla fall inte blivit rika på det under de 25 år vi hållt på. Men det är såklart inte därför vi gör det vi gör, utan för att skydda demokratin. Därför har vi tagit fram det här pangerbjudandet lagom till jul: köp en jättedyr prenumeration.