EU pekas ut som medskyldigt till övergrepp på asylsökande | Expo.se

Annons

EU pekas ut som medskyldigt till övergrepp på asylsökande

Publicerad 2019-03-13 12:56

Efter att Ungern byggt ett staket längs sin gräns har flyktingar tvingats söka sig till den kroatiska gränsen för att kunna försöka få sina asylskäl prövade. Där möts de av misshandel och kollektiva avvisningar, rapporterar Amnesty International.

Asylsökande i Kroatien utsätts för systematiska övergrepp av landets gränspolis. Det rapporterar Amnesty i en ny rapport som samtidigt riktar skarp kritik mot EU som inte anses göra tillräckligt för att markera mot landet.

I takt med att Ungern byggt staket längs sin gräns och aggressivt förvägrat flyktingar att söka asyl i landet har migranter förändrat sin rutt för att få sina asylskäl prövade i EU. 

Allt fler försöker ta vägen genom Bosnien-Hercegovina till EU-landet Kroatien. Men mottagandet i Kroatien är hårt, rapporterar Amnesty International i rapporten ”Pushed to the edge: Violence and abuse against refugees and migrants along Balkan Route”.

Förra året släppte Europakommissionen mot rasism och intolerans, ECRI, en rapport som varnade för en ökning av högerextremism och fascism i Kroatien. Ökningen har förstärkts av glorifieringen av ideologier från andra världskriget och i synnerhet den kroatiska Ustasa-regimen som var allierad med Nazityskland, slog rapporten fast.

I rapporten står det även att politiker från hela det politiska spektrat använt ett hetsande språkbruk mot minoriteter och flyktingar och då i synnerhet mot muslimer.

Asylsökandes mänskliga rättigheter åsidosätts

Nu varnar Amnesty för hur Kroatien behandlar asylsökande. Efter att ha intervjuat 94 flyktingar konstaterar människorättsorgansiationen att en tredjedel av dem om att de misshandlats av kroatisk polis. Många beskriver att de fått sina dokument och mobiler beslagtagna.

En asylsökande berättar till Amnesty att poliser iklädda rånarluvor tvingade honom och flera andra att ställa upp sig i en cirkel. Polisen började sedan misshandla dem med sina batonger, en av polismännen slog dem med ett basebollträ.

Efter misshandeln tvingades de lämna över sina pengar och telefoner och vandra till den bosniska gränsen. 

Trots att det bryter mot internationell lagstiftning så utsätts aslylsökande för kollektiva avvisningar utan att få en möjlighet att söka asyl. Amnesty International menar att Kroatien sannolikt satt det i system att behandla flyktingar illa för att skrämma andra flyktingar från att ta sig till landet.

Amnesty kritiserar även Slovenien och Italien för att kollektivt utvisa asylsökande och menar att EU bestämt måste kräva att Kroatien börjar följa internationella och Europeiska unionens lagstiftning och stoppa våldet vid gränsen.

EU bör också övervaka det EU-stöd som Kroatien får för att bevaka sin gräns och säkerställa att stödet inte uppmuntrar eller bidrar till brott mot mänskliga rättigheter.  


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons