Fälls för nio fall av hets mot folkgrupp | Expo.se

Annons

Fälls för nio fall av hets mot folkgrupp

Publicerad 2019-03-29 12:30

Material som fällts för hets mot folkgrupp. Bilder som hyllar nazismen och hetsar mot muslimer.

Nazistiskt och hetsande material som mannen spred på sociala medier.

En 46-årig man fälldes i Helsingborgs tingsrätt mot sitt nekande för att i nio fall spridit hets mot folkgrupp på den ryska plattformen VK.

Mannen dömdes på onsdagen till villkorlig dom och dagsböter för att på den ryska motsvarigheten till Facebook, VK, ha spridit flera inlägg med nazistiskt och hetsande innehåll.

Vid rättegången erkände mannen att det var hans VK-konto och att det var han som lagt upp bilderna. Samtidigt förnekade han brott då han menar att syftet inte varit att kränka någon.

Inläggen till grund för åtalet utgörs i huvudsak av bild- och filmmaterial. I åtta av fallen är åtalspunkterna kopplade till nazism och i ett fall är innehållet antimuslimskt.

Bar hakkors-linne

På en av bilderna ses mannen bära ett linne med ett hakkors. Han förklarar publiceringen med att han var stolt över att ha vunnit linnet på en internet-budgivning och att han ville visa upp det.

Han fälls även för en film med en tårta garnerad med sifforna 88 – som ska utläsas HH för den åttonde bokstaven i alfabetet, det vill säga Heil Hitler. När tårtan skars upp framträdde ett hakkors. Mannen kommenterade filmen med texten ”Heil”.

I förhör säger 46-åringen att han inte kände till den högerextrema siffersymboliken. Han lade även under rättegången fram bevisning som visade att 88 är en glass eller syftar på stridsvagnen Tiger 88.

Rätten konstaterar i domen att förklaringarna är att betrakta som efterhandskonstruktioner.

Kallar sig ”Heil”

Enligt vad mannen uppger så sympatiserar han inte med någon form av högerextremism. Samtidigt kallar han sig på VK för ”[förnamn] Heil”. Inte heller det menar mannen ska kopplas till nazism.

Namnet Heil är enligt 46-åringen valt då han inte vill använda sitt riktiga efternamn, men samtidigt ”heta något som många hette”. I förhörsprotokollet står det: ”Helt random valde han Heil”.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons