Festivalbesökare attackerade journalister

Publicerad 2019-03-25 10:57

Högerextrema demonstrationer i Chemnitz.

Den högerextrema närvaron i Sachsen har tilltagit under senare år. Bilden är från Chemnitz. Efter ett uppmärksammat mord förra året anordnades flera våldsamma sammankomster i staden.

Besökare på en tysk högerextrem rockfestival attackerade under helgen journalister och poliser. Sex personer är under utredning för bland annat vapenbrott.

Det var på lördagen som en högerextrem rockfestival urartade. Journalister som försökte bevaka tillställningen – det är en grundlagsskyddad rättighet i Tyskland för journalister att bevaka offentliga tillställningar – nekades tillträde. När de återkom i sällskap med polis, attackerades gruppen med ölglas och blev nedsprutade med brandsläckare av festivalbesökare, rapporterar DW.

På söndagen meddelade polisen att sex personer utreds för vapenbrott, skadegörelse och andra brott.

Polisen sade även att den undersöker om det förekommit förbjudna nazistiska slagord och symboler under festivalen. Bland annat ska besökare ha skanderat Sieg Heil.

Festivalen hölls i Ostritz som ligger i Sachsen nära gränsen mot Polen. I en annan del av staden organiserades samtidigt en freds-festival som lockade runt 2000 besökare.

Det är inte första gången det anordnas högerextrema konserter i Ostritz. De senaste åren har det förkommit vid ett flertal tillfällen. 

Vill du se läsa fler texter som den här?
Stöd vårt arbete genom att swisha
valfritt belopp till 123 2710 259.
Tillsammans utmanar vi rasismen!

Ämnen

Expo bjuder på frukost

Under våren 2020 arrangerar vi en serie frukostsamtal tillsammans med Bio Rio. Första tillfället är 20 februari, och ämnet är ”Hur skapas en radikalislamist?”. Mer information och anmälan hittar du här