Generaler som vill bevara minnet av Franco ställer upp i spanska valet  | Expo.se

Annons

Generaler som vill bevara minnet av Franco ställer upp i spanska valet 

Publicerad 2019-03-19 14:56

Javier Ortega Smith, VOX

Javier Ortega Smith, generalsekreterare i det spanska högerpopulistiska partiet VOX håller tal 2018. Smith förekommer inte i artikeln.

Två generaler som skrivit under ett uppropp om att bevara ett Franco-monument kandiderar för spanska Vox.

Efter den spanska fascistregimens slut 1975 har högerextrema partier haft svårt att vinna mark i Spanien. Det förändrades när det nya partiet Vox förra året vann elva procent av rösterna i Andalusien.

Partiet ser ut att kunna få sitt genombrott på nationell nivå vid valet den 28 april. Enligt opinonsmätningar kan de få tolv procents stöd, vilket skulle ge partiet 38 av 350 mandat i parlamentet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters

Partiet har profilerat sig med ett starkt motstånd mot den självständighet som vissa regioner i landet krävt. Andra profilfrågor för partiet är ett motstånd mot invandring och mot lagar för ökad jämställdhet mellan kvinnor och män. 

Generaler som engagerat sig för Francos arv ställer upp

Bara en månad innan valet meddelar partiet att tre förra detta generaler kommer att kandidera för partiet, två av dem har öppet visat stöd för att bevara minnet av fascistdiktatorn Francicso Franco.  

Augustin Rosety och Alberto Asarta som ställer upp i provinserna Cadiz och Castellon har skrivit på ett manifest tillsammans med 600 forna militärer. I manifestet motsätter de sig det socialistiska partiets planer att flytta Francos kvarlevor från ett mausoleum utanför Madrid till Francos familjegrav. Mausoleumet ses av många som ett monument över fascismen. 

I nästa nummer av tidskriften Expo, ute i butik 2 april, finns ett reportage om utvecklingen i Spanien.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons