NMR-ledare åtalas: förskönat nazism

Publicerad 2019-03-22 12:16

NMR-ledare åtalas för hets mot folkgrupp

En av ledarna i Nordiska motståndsrörelsen åtals för att ha spridit nazistpropaganda. Bilden är från Almedalen förra året.

En av ledarna i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen åtalas för att på den ryska plattformen VK spridit budskap som förskönar nazismen.

Den 28-årige mannen har på VK, den ryska motsvarigheten till Facebook, spridit budskap som åklagaren menar utgör hets mot folkgrupp. Det handlar om två bilder som enligt åtalet kan uppfattas ”som ett förskönande av nationalsocialism”.

Enligt åklagaren utgör de ”missaktning mot judar och andra människor tillhörande andra folkgrupper än den nordiska”.

I polisförhör har den 28-årige mannen varken erkänt eller förnekat brott. På frågor om det är han som spridit bilderna och om det skett från hans konto svarar han genomgående: ”ingen kommentar”.

Husrannsakan

I anslutning till polisutredningen gjordes i slutet av januari en husrannsakan hos mannen.

I lägenheten hittade de plakat, banderoller, flaggor, flygblad och olika klädesplagg som kan kopplas till Nordiska motståndsrörelsen, NMR. De hittade även en skyddsväst.

28-åringen har en lång bakgrund inom NMR, och är ”chef” för ett av organisationens så kallade Nästen.

Uppmanas använda VK

Efter att allt fler fällts för kommentarer de gjort på Facebook och i takt med att företaget stängt ned användare har Nordiska motståndsrörelsen uppmanat sina aktivister att gå över till den ryska motsvarigheten VK.

”Om du inte redan har ett konto, skaffa ett idag och börja nätverka utan politiskt korrekta filter”, skriver de på sin sajt.

Under senare tid har dock rättsväsendet börjar åtala allt fler svenska VK-användare för hets mot folkgrupp.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.