Nytt nummer av Expo: Det vita Europa | Expo.se

Nytt nummer av Expo: Det vita Europa

Publicerad 2019-03-28 11:25

Expo #1 2019

I nya Expo blickar vi ut i Europa och granskar den internationella extremhögern. Vi kartlägger de svenska gruppernas nätverk, gräver i historien efter tidiga visioner om ett fascistiskt EU och berättar om extremhögerns nya gemensamma projekt: att stänga gränserna och föda fler vita barn.

Hur förhåller sig extremhögern till EU-valet i maj? Vilka kontakter har de knutit över nationsgränserna? Ofta lyfts Ryssland och USA fram som de länder svenska högerextremister har mest kontakt med. Men sanningen är en annan – och ingen borde vara förvånad. Läs varför i Anders Dalsbros och Anna-Sofia Quensels granskning.

Francos arv lever

Vox är det första högerextrema partiet som fått fäste i Spanien sedan Francos död. Och nu går de mot valsuccé. Frilansskribenten och fotografen Jordi Borrás tecknar en bild av ett land som länge beskrivits som en sista utpost idär extremhögern inte vunnit mark. En bild som nu måste revideras. Fascismen lever i Spanien.

Ett rasrent Europa - extremhögerns nya projekt

”Följ kaninernas exempel.” Så uppmanade det polska hälsoministeriet i en video sin befolkning att skaffa fler barn. I ett Europa med åldrande befolkning och växande behov av arbetskraft är detta den radikalnationalistiska lösningen. Invandring beskrivs som ett hot mot den kulturella gemenskapen och gränserna stängs. Samtidigt uppmanas kvinnor i Ungern, Polen och Italien att stanna hemma och föda många barn. Vita barn. För det får de skattelättnader, räntefria lån och odlingsmark. Läs Daniel Vergaras dokument om den rasbiologiska drömmen om ett rasrent Europa, och de partier som nu gör politik av den.

Dessutom

Historikern Lena Berggren om extremhögerns tidiga drömmar om ett enat Europa, poeten bakom Hitlerhälsningen, ursprunget till det radikalislamistiska hatet mot shiamuslimer och så en trendspaning i skräckfilmens värld – nu kommer horror noire.

Expo #1 2019 finns i butik 2 april. 

Teckna en prenumeration eller hjälp oss att fortsätta vara en oberoende röst mot rasismen genom att bli stödprenumerant


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons