Valframgång för parti med allierade i svensk vit makt-miljö | Expo.se

Annons

Valframgång för parti med allierade i svensk vit makt-miljö

Publicerad 2019-03-04 12:56

Ekre, Estland, Blått uppvaknande, Estlands självständighetsdag, fackelmarsch

Ekres ungdomsförbund Blått uppvaknande håller årligen en fackelmarsch på Estlands självständighetsdag. Vid flera tillfällen har svenska vit makt-aktivister talat på den.

Det högerextrema estländska partiet Ekre har band till den svenska vit makt-miljön. I söndagens val blev partiet landets tredje största.

Efter söndagens parlamentsval blev liberala Estniska reformpartiet största parti med 28,8 procent. Det partiet vars stöd ökade mest var dock Estlands konservativa folkparti, Ekre, som fick 17.8 procent. En ökning från 8.1 procent i förra valet. 

Vilka som ska bilda regering i Estland är oklart, men flera av de större partierna har sagt att ett samarbete med Ekre inte är aktuellt, rapporterar TT.

Kopplingar till svensk extremhöger

Ekre och dess ungdomsförbund Blått uppvaknande har allierade inom den svenska vit makt-miljön. Inför valet i Sverige 2018 höll det högerextrema partiet Alternativ för Sverige, AFS, en manifestation i Stockholm. Till den var flera internationella gäster bjudna. Enligt AFS egna uppgifter närvarade Ekres vice ordförande Jaak Madison på valupptakten. 

Sedan 2014 har nyfascistiska Nordisk ungdom, NU, regelbundet närvarat på Blått uppvaknandes fackelmarsch på Estlands självständighetsdag. År 2015 höll Nordisk ungdoms talesperson Fredrik Hagberg tal på marschen. År 2017 deltog NU på ungdomsförbundets konferens Etnofur.

Samma år besökte Ruben Kaleep, ledare för Blått uppvaknande, Sverige och deltog på Identitär idé som arrangeras av Daniel Fribergs organisation Motpol. Ett år senare, 2018, talade Daniel Friberg vid Blått uppvaknades fackelmarsch. I år medverkade Fróði Midjord som är initiativtagare till skandinaviska nyfascistiska Skandza Forum på Blått uppvaknandes konferens Etnofur. 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons