Varningssystem rörande vit makt-miljön införs i England | Expo.se

Varningssystem rörande vit makt-miljön införs i England

Publicerad 2019-03-20 14:42

Förra året greps flera medlemmar i den förbjudna nazistorganisationen National Action för planer på att mörda en brittisk parlamentsledamot. Nu börjar MI5 särredovisa hotet som den högerextrema-miljön utgör. Bilden är från en demonstration i Darlington.

Storbritannien börjar utfärda officiella varningar och en hotnivå över risken för högerextrema terrordåd. Oron har ökat för vit makt-relaterade mord och mordförsök, enligt uppgifter till The Guardian.

Det är Joint Terrorism Analysis Centre, JTAC, inom den brittiska underrättelsetjänsten MI5 som ska bedöma vilken nivå hotet från den högerextrema miljön ligger på och utfärda varningar. Tidigare har myndigheten producerat liknande varningar för radikalislamistisk terror och terror relaterad till irländska grupper.

Enligt The Guardian var dådet på Nya Zeeland där 50 människor sköts ihjäl under fredagsbönen i två olika moskéer en utlösande faktor för att lägga uppgiften på MI5. Det har funnits en oro att det högerextrema hotet inte tas på tillräckligt stort allvar. Att bekämpa högerextremt våld har legat inom polisens ansvarsområde, men redan i år kommer JTAC ta över utredningar och kartlägga misstänkta. 

Terrormotiv bakom knivattack i lördags

18 terrorplaner har stoppats i Storbritannien sedan mars 2017, varav 14 var kopplade till radikalislamism och fyra till vit makt-miljön. Men underrättelsetjänsten menar att den högerextrema miljön utgör ett växande hot. I lördags knivhöggs en tonåring i Surrey i vad som ser ut att vara ett hatbrott med terrormotiv. En 50-årig högerextremist misstänkts för dådet.

På tisdagen kommenterade premiärminister Theresa Mays talesperson händelsen:

”Det som hände Surrey passar in i ett mönster av oro att hotet från högerextremismen är ökande. Premiärministern säger att det inte kan finnas någon plats för extrema ideér och att människor måste kunna praktisera sin tro utan rädsla”.

Staten har meddelat att muslimska församlingar kommer att få mer ekonomiska resurser för att använda i säkerhetsarbetet kring moskéerna.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons