Högerextremt parti väntas ingå i Estlands nya regering | Expo.se

Högerextremt parti väntas ingå i Estlands nya regering

Publicerad 2019-04-08 15:45

Ekre, Estland, Blått uppvaknande, Estlands självständighetsdag, fackelmarsch

Ekres ungdomsförbund Blått uppvaknande håller årligen en fackelmarsch på Estlands självständighetsdag. Vid flera tillfällen har svenska vit makt-aktivister talat på marschen.

Ett högerextremt parti med band till Sveriges vit makt-miljö ser ut att kunna ingå i en regeringskoalition i Estland. Det efter att partiet ingått ett avtal med landets centerparti och det konservativa Fäderneslandet. 

Den politiska kartan i Estland har ritats om. Centerpartiet har ingått en uppgörelse om regeringsmakten med konservativa Fäderneslandet och högerextrema Ekre. Tillsammans bildar de en majoritet i parlamentet med 56 av landets 101 mandat. I uppgörelsen har Ekre fått igenom kravet att Estland ska motsätta sig EU:s så kallade flyktingkvoter. Ekre har också fått ett löfte att landet ska folkomrösta om att lagstadga att ett äktenskap måste vara mellan en man och kvinna, rapporterar Reuters.

I uppgörelsen erbjuds Ekres partiledare Mart Helme posten som inrikesminister och hans son Martin Helme erbjuds posten som finansminister. 

I dagsläget har landets största parti, det liberala Reformpartiets partiledare Kaja Kallas fått presidentens uppdrag att bilda regering. Kallas försök väntas dock misslyckas eftersom hon inte kan bilda majoritet med Socialdemokraterna. Efter hennes försök väntas presidenten ge Centerpartiet i uppdrag att bilda regering. 

Kontakter med den svenska vit makt-miljön

Ekre och dess ungdomsförbund Blått uppvaknande har allierade inom den svenska vit makt-miljön. Inför valet i Sverige 2018 höll det högerextrema partiet Alternativ för Sverige, AFS, en manifestation i Stockholm. Till den var flera internationella gäster bjudna. Enligt AFS egna uppgifter närvarade Ekres vice ordförande Jaak Madison på valupptakten. 

Sedan 2014 har nyfascistiska Nordisk ungdom, NU, regelbundet närvarat på Blått uppvaknandes fackelmarsch på Estlands självständighetsdag. År 2015 höll Nordisk ungdoms talesperson Fredrik Hagberg tal på marschen. År 2017 deltog NU på ungdomsförbundets konferens Etnofur.

Samma år besökte Ruben Kaalep, ledare för Blått uppvaknande, Sverige och deltog på Identitär idé som arrangeras av Daniel Fribergs organisation Motpol. Ett år senare, 2018, talade Friberg vid Blått uppvaknades fackelmarsch. I år medverkade Fróði Midjord som är initiativtagare till skandinaviska nyfascistiska Skandza Forum på Blått uppvaknandes konferens Etnofur. 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons