”Ni ska dö” – man döms för homofobiskt överfall

Publicerad 2019-06-18 10:08

Två män angreps i centrala Stockholm av en ensam gärningsman. I domen framgår det att motivet var homofobiskt.

”Ni är bögar” och ”ni ska dö”, orden riktades enligt vad som framkommer i polisens förundersökning upprepande gånger mot två män.

Den 44-årige gärningsmannen stoppade in sina fingrar i den ena mannens mun och tryckte sin hand i den andre mannens ansikte. Han ska även ha yttrat att det är ”äckligt med homosexualitet” och att de därför skulle dö.

Händelsen skedde vid Slussens tunnelbanestation i Stockholm den 7 juli förra året. Attacken, som skedde oprovocerat, fångades av övervakningskameror.

44-åringen medger att han stoppat ett finger i den ena mannen mun, samt att han ”kommit åt” den andra, men bestrider samtidigt ansvar för brott eftersom han menar att han saknat uppsåt.

Mannen dömdes den 14 juni i Stockholms tingsrätt för två fall av ofredande samt olaga hot till skyddstillsyn. Han är sedan tidigare dömd för bland annat för narkotikabrott och våld mot tjänsteman.

Ämnen

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!