”Ni ska dö” – man döms för homofobiskt överfall

Publicerad 2019-06-18 10:08

Två män angreps i centrala Stockholm av en ensam gärningsman. I domen framgår det att motivet var homofobiskt.

”Ni är bögar” och ”ni ska dö”, orden riktades enligt vad som framkommer i polisens förundersökning upprepande gånger mot två män.

Den 44-årige gärningsmannen stoppade in sina fingrar i den ena mannens mun och tryckte sin hand i den andre mannens ansikte. Han ska även ha yttrat att det är ”äckligt med homosexualitet” och att de därför skulle dö.

Händelsen skedde vid Slussens tunnelbanestation i Stockholm den 7 juli förra året. Attacken, som skedde oprovocerat, fångades av övervakningskameror.

44-åringen medger att han stoppat ett finger i den ena mannen mun, samt att han ”kommit åt” den andra, men bestrider samtidigt ansvar för brott eftersom han menar att han saknat uppsåt.

Mannen dömdes den 14 juni i Stockholms tingsrätt för två fall av ofredande samt olaga hot till skyddstillsyn. Han är sedan tidigare dömd för bland annat för narkotikabrott och våld mot tjänsteman.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Ämnen

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.