Tysk filmstad röstade mot rasism | Expo.se

Tysk filmstad röstade mot rasism

Publicerad 2019-06-17 15:32

Octavian Ursu

Den rumänske immigranten Octavian Ursu vann över sin högerpopulistiske rival i borgmästarvalet i Görlitz.

Skådespelare och regissörer uppmanande väljarna i Görlitz att inte ge efter för ”hat och fiendskap” genom att rösta på Alternativ för Tysklands borgmästarkandidat. Resultatet visade att den rumänske immigranten Octavian Ursu vann över sin högerpopulistiske rival.

Det var på söndagen som det var borgmästarval mellan Octavian Ursu från det kristdemokratiska partiet CDU och Sebastian Wippel från högerpopulistiska Alternativ för Tyskland, AFD, i den östtyska staden Görlitz.  

Det preliminära valresultatet visade att Octavian Ursu gick vinnande ur omröstningen, med ett stöd på 55,1 procent, rapporterar The Guardian. Octavian Ursu, en rumänsk klassiskt skolad musiker, som kom till Tyskland på 1990-talet, var nöjd med valutgången och såg det som att väljarna valt öppenhet före isolering.

Valet har rönt uppmärksamhet efter att regissörer och skådespelare uppmanat väljarna att inte rösta på Alternativ för Tysklands representant.

Görlitz går under smeknamnet ”Goerliwod” och har varit skådeplats för ett flertal filmer. Bland annat har The Reader spelats in i staden, en film vars regissör Stephen Daldry var en av de som undertecknade petitionen mot Sebastian Wippel. Undertecknarna uppmanande väljare att inte ge efter för ”hat och fiendskap, oenighet och exkludering”.

AFD fördömde utspelet i ett uttalande och kallade det för utomstående påverkan.

Borgmästarvalet i Görlitz har setts som en temperaturmätare inför delstatsvalen i Sachsen och Brandenburg senare i höst. Sebastian Wippel tror dock att AFD har goda chanser i de valen och ser resultatet i Görlitz som en röst mot honom snarare än för Octavian Ursu.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons