Riksdagsledamot hotades med nackskott - nu inleds rättegången | Expo.se

Riksdagsledamot hotades med nackskott - nu inleds rättegången

Publicerad 2019-08-28 14:40

Riksdagsledamoten Daniel Riazat (V) fick förra året ta emot dödshot och rasism. Imorgon inleds rättegången mot en 64-årig man.

Imorgon inleds rättegången mot en 64-årig man som misstänks för att ha hotat riksdagsledamoten Daniel Riazat (V) med ett ”nackskott”. Hotet inträffade på Facebook. Den misstänkta mannen nekar till brott men medger att han skickat flera rasistiska meddelanden till politikern.

Det var den 19:e december 2018 som den 64-åriga mannen misstänks, genom sitt Facebook-konto, ha hotat den vänsterpartistiske politikern Daniel Riazat:

”Nackskott direkt på sådana parasiter som dig”.

Den 64-åriga mannen medger i förhör att han skrivit en rad rasistiska meddelanden till Daniel Riazat (V). Han medger bland annat till formuleringar som:

”Men en utböling som du fattar väl inte att du inte är välkommen i vårt land för det är sådana som du som kommer hit och förstör vårt land?” och ”Hata på du ditt jävla svin passar det inte kan du lämna landet du är inte svensk kommer aldrig att bli?”.

Men när det kommer till hotet om nackskott så menar 64-åringen att hans Facbook-profil blivit hackad. 

I förhöret med den 64-årige mannen framgår det att han hjälpt Sverigedemokraterna lokalt att dela ut valsedlar. Han beskriver sig också som en ”äkta sverigedemokrat”.

Riazat vill att hot på nätet prioriteras

Daniel Riazat säger till Expo att han är glad det här fallet har lett till åtal.

- Jag är glad att det går till åtal. Det är viktigt att rasisterna förstår att de inte kan gömma sig bakom en skärm. Samtidigt är det så att alltför få fall går till åtal. Rättsväsendet måste prioritera rasismen och hoten på nätet, säger Daniel Riazat (V). 

Daniel Riazat (V) har tidigare varit utsatt för en rad hot från den högerextrema miljön. Bland annat misshandlades han 2012 när aktivister från Nordiska motståndsrörelsen stormade ett antirasistiskt möte i Ludvika. 

Rättegången mot den 64-årige mannen som är misstänkt för det aktuella hotet väntas inledas imorgon torsdag i Södertörns tingsrätt.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons