Riksdagsledamot hotades med nackskott - nu inleds rättegången

Publicerad 2019-08-28 14:40

Riksdagsledamoten Daniel Riazat (V) fick förra året ta emot dödshot och rasism. Imorgon inleds rättegången mot en 64-årig man.

Imorgon inleds rättegången mot en 64-årig man som misstänks för att ha hotat riksdagsledamoten Daniel Riazat (V) med ett ”nackskott”. Hotet inträffade på Facebook. Den misstänkta mannen nekar till brott men medger att han skickat flera rasistiska meddelanden till politikern.

Det var den 19:e december 2018 som den 64-åriga mannen misstänks, genom sitt Facebook-konto, ha hotat den vänsterpartistiske politikern Daniel Riazat:

”Nackskott direkt på sådana parasiter som dig”.

Den 64-åriga mannen medger i förhör att han skrivit en rad rasistiska meddelanden till Daniel Riazat (V). Han medger bland annat till formuleringar som:

”Men en utböling som du fattar väl inte att du inte är välkommen i vårt land för det är sådana som du som kommer hit och förstör vårt land?” och ”Hata på du ditt jävla svin passar det inte kan du lämna landet du är inte svensk kommer aldrig att bli?”.

Men när det kommer till hotet om nackskott så menar 64-åringen att hans Facbook-profil blivit hackad. 

I förhöret med den 64-årige mannen framgår det att han hjälpt Sverigedemokraterna lokalt att dela ut valsedlar. Han beskriver sig också som en ”äkta sverigedemokrat”.

Riazat vill att hot på nätet prioriteras

Daniel Riazat säger till Expo att han är glad det här fallet har lett till åtal.

- Jag är glad att det går till åtal. Det är viktigt att rasisterna förstår att de inte kan gömma sig bakom en skärm. Samtidigt är det så att alltför få fall går till åtal. Rättsväsendet måste prioritera rasismen och hoten på nätet, säger Daniel Riazat (V). 

Daniel Riazat (V) har tidigare varit utsatt för en rad hot från den högerextrema miljön. Bland annat misshandlades han 2012 när aktivister från Nordiska motståndsrörelsen stormade ett antirasistiskt möte i Ludvika. 

Rättegången mot den 64-årige mannen som är misstänkt för det aktuella hotet väntas inledas imorgon torsdag i Södertörns tingsrätt.

Köp en jättedyr julklapp

Antirasism är ingen vidare bra affärsidé. Vi har i alla fall inte blivit rika på det under de 25 år vi hållt på. Men det är såklart inte därför vi gör det vi gör, utan för att skydda demokratin. Därför har vi tagit fram det här pangerbjudandet lagom till jul: köp en jättedyr prenumeration.