67-årig man ville ”upplysa folk” – döms för hets | Expo.se

Annons

67-årig man ville ”upplysa folk” – döms för hets

Publicerad 2019-09-19 13:22

Polisen kritiseras för hur den utreder hat och rasism på nätet.

Mannen hetsade mot muslimer, afghaner, afrikaner och araber i Facebookgruppen ”Stå upp för Sverige”. Eksjö tingsrätt finner att han gjort sig skyldig till hets mots folkgrupp.

”Ut med alla parasiter från utomeuropeiska länder” skrev den 67-årige mannen i en kommentar på den öppna Facebookgruppen ”Stå upp för Sverige”, med fler än 160 000 följare. 

Han fortsatte med att skriva att muslimer, afghaner, afrikaner och araber ska ”skickas hem”. Enligt mannen så är invandringen påtvingad av ”EU, George Soros, New Order och islam”. Länder som Polen och Ungern påstås vägra ”ta in dessa muslimska parasiter” Resonemanget avslutas med att Sverige borde ”köra ut denna cancer ut Sverige”.

Mannen nekar till brott, men säger samtidigt enligt domen att han står för allt han skrivit och att syftet är att ”förmedla att vi har folk i Sverige som tar över och förstör det ’gamla’ Sverige” och att han ville ”upplysa folk” om det. 

På fredagen meddelade Eksjö tingsrätt att mannens kommentar utgör hets mot folkgrupp. Då endast åtta personer reagerat på kommentaren med ”gilla” eller ”hjärta” ska brottet enligt rätten ses som ringa. Han döms till dagsböter på 120 om 50 kr.

Facebookgruppen ”Stå upp för Sverige” förekommer ofta i domar rörande hets mot folkgrupp, vilket en tidigare granskning av Expo visat. Gruppen drivs av Patrik Markström som i juni dömdes av Eskilstuna tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter för att han i egenskap av administratör låtit kommentarer som utgör hets mot folkgrupp vara kvar i gruppen. Såväl Markström som åklagaren har överklagat domen.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Ämnen

Annons

Annons

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här. 

Annons