Publicerad 2019-09-10 15:32

De flesta väljare som inte röstar på SD stödjer isoleringen av Sverigedemokraterna. Kom ihåg det när någon säger att det är odemokratiskt att inte samarbeta med Åkesson
Dagens Nyheter publicerade på måndagen ytterligare en mätning över hur de svenska väljarna ser på hur deras parti ska förhålla sig till SD i riksdagen. Själva nyheten som DN lyckades karva ut ur materialet var att väljarna blivit mer positiva till samarbete med Sverigedemokraterna. Och ska man hitta någon trend så är det väl kanske det som sticker ut.
39 procent av väljarna är nu positiva till deras parti ska förhandla med SD, jämfört med 34 procent i februari tidigare i år.
37 procent är positiva till att deras parti ska sluta överenskommelser med SD, jämfört med 35 procent i februari.
Störst förändring hos M-väljare
Trenden verkar härröra från rörelser i de borgerliga leden. Bland de rödgröna är förändringarna marginella, och stödet för att hålla SD borta från politiskt inflytande kompakt.
Det går att se förskjutning bland Centerpartiets väljare. Bland dem är det numera 12 procent som är positiva att till sluta överenskommelser med SD, från tre (!) procent i februari.
Framför allt rör det sig hos Moderaterna. Där är majoriteten av väljarna (57 procent jämfört med 45 procent i februari) numera positivt inställda till att sluta överenskommelser med SD.
Trista siffror för den som vill hålla extremhögern borta från inflytande. Normaliseringen liksom bara fortsätter.
Eller?
Starkt stöd för att hålla SD borta från makten
Om undersökningen verkligen visar något så är det att det finns oerhört starkt stöd bland de svenska väljarna för att hålla SD utanför politiskt inflytande. Sverigedemokraterna är nu inne på sin tredje mandatperiod i Sveriges riksdag. De kan numera det politiska hantverket. De har en partiledare med relativt stort förtroende bland delar av väljarkåren. De har ett stabilt väljarstöd. Sverige har stora politiska utmaningar i frågor där SD har profilerat sig.
Men svenska folket håller hårt i principerna.
Det må vara krångligt och bökigt att få ihop en majoritet.
Men SD ska inte släppas över bron.
Rasismen och populismens motor ska hållas borta från makten.
För så här kan man alltså också läsa siffrorna, om man målar bilden lite grovhugget:
Bland KD:s väljare är det hela fyra av tio väljare som vill fortsätta isolera SD från inflytande. Ulf Kristersson har fortfarande fyra av tio väljare som vill hålla dörren stängd till SD. 80-85 procent av Liberalernas väljare stödjer den nuvarande linjen mot SD. Bland de rödgröna partierna är stödet orubbligt för att fortsätta isoleringen av SD.
Just nu är priset för de flesta partier alldeles för högt för att på allvar bjuda in SD i värmen.
SD- ett avskytt parti
Favoritargumentet från de som vill se SD vid makten brukar vara att att det är odemokratiskt att inte bjuda in Åkesson till förhandlingsbordet.
Svaret är att det är så demokratin funkar. Partier skapas runt politiska principer och visioner och söker samarbeten med de man hittar ett gemensamt intresse med, och vars idéer man kan kompromissa med. Om SD vill vara med i den leken kanske de borde titta på sig själva först.
Men för den som tvekar och kanske inte orkar med att grotta ner i den typen av debatter, så finns det faktiskt ett ytterligare ett svar.
SD är isolerat för att det är ett avskytt parti och för att de flesta andra väljare faktiskt vill se dem så långt borta från makten som möjligt.
Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo! Bli månadsgivare
Annons
Ämnen
Följ Expo i sociala medier
Hur ska man förstå Jimmie Åkessons linjetal om att riva moskéer?
Varför är extremhögern och konspirationsteoretikerna bästa vänner?
Följ Expo i sociala medier
Elon Musk har radikaliserats och med honom har ett av världens mest inflytelserika sociala medier blivit en superspridare av rasism.