Polska högerextremister störde prideparad | Expo.se

Polska högerextremister störde prideparad

Publicerad 2019-09-30 13:59

Högerextrema protester mot prideparad i Polen.

Högerextremister störde en prideparad i den polska staden Lublin.

I den polska staden Lublin satte polisen in vattenkanoner och pepparspray mot högerextrema demonstranter som var på plats för att störa en prideparad i staden. Ett dussintal av motdemonstranterna greps, rapporterar AP.

Hundratals deltog i prideparaden på lördagen i Lublin, som ligger i det konservativa östra Polen. Deltagarna bar regnbågsflaggor och skyltar med slagord som ”Kärlek är kärlek”.

Högerextremister och religiösa var samtidigt på plats för att störa paraden. Polisen mötte protesterna med vattenkanoner och pepparspray och ett dussintal av demonstranterna greps, rapporterar AP.

Lublins borgmästare förbjöd ursprungligen lördagens marsch, med hänvisning till säkerhetsproblem, men en domstol rev upp beslutet.

Det nationalkonservativa regeringspartiet, Lag och rättvisa (PiS), framställer hbtq-rörelsen som ett hot mot polska traditioner och har gjort motståndet mot homosexuellas rättigheter till en fråga inför valet den 13 oktober.

Samtidigt har hbtq-rörelsen i Polen flyttat fram sina positioner och prideparader har blivit vanligare. 2017 hölls sju parader och hittills i år har 25 hållits.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons