Efter Expos avslöjande: "Det väcker en del frågor" | Expo.se

Efter Expos avslöjande: "Det väcker en del frågor"

Publicerad 2019-10-04 08:32

Kuggnäsfestivalen 2019

Kuggnäsfestivalen kan få det svårare att gå obemärkt förbi nästa år om polisen och den lokala samordnaren mot våldsbejakande extremism riktar extra uppmärksamhet mot festivalen.

Efter Expos rapportering från Kuggnäsfestivalen har den lokala samordnaren mot våldsbejakande extremism fått upp ögonen för festivalen och ifrågasätter varför kommunen inte har någon dialog med arrangörerna. Föreningen själva fortsätter att neka till anklagelserna.

- Jag tycker att det är bra att det uppmärksammats och att det kommer till vår kännedom, säger Robert Nilsson, säkerhetssamordnare mot våldsbejakande extremism i Nyköpings kommun.

Expo ringer upp dagen efter att reportaget från Kuggnäsfestivalen publicerats och skapat en del uppmärksamhet lokalt i Nyköping. När Expo intervjuade Robert Nilsson i somras hade han själv inte besökt festivalen och hade heller ingen dialog med eller aktivt arbete gentemot festivalen. De uppgifter som framkommit efter Expos publicering har fått honom att se på festivalen med delvis nya ögon.

- När Malin [Expos reporter Malin Holmqvist, reds anm.] ringde och ställde frågor aktualiserades det. Jag började fundera kring varför vi inte har någon dialog med motorgården. Varför vi i kommunen inte har den relationen.

Samtidigt menar Robert Nilsson att vad han har möjlighet att göra är begränsat.

- Som kommun har vi väldigt begränsade förutsättningar. Det finns inte på kartan att jag skulle kunna köpa biljett och gå dit. 

Varför skulle du inte kunna göra det själv menar du, i egenskap av din roll?

- Nej, det vet jag i och för sig inte nu när du frågar. Vårt fokus har varit NMR eftersom de i nationellt hänseende är en aktiv grupp och jag jobbar mest för att motverka rekrytering och för att underlätta avhopp, till exempel i dialog med socialtjänsten. Men det är såklart inte bara det som drar till sig uppmärksamhet som förtjänar uppmärksamhet. Det väcker helt klart en del frågor som vi får pröva att gå vidare med.

Polisen ser över arbetet

Till Södermanlands nyheter uttrycker polisen en del självkritik kring till hur de hanterat Kuggnäsfestivalen i år.

- Vi var på plats och gjorde tillsyn. Men det var rörigt i övrigt och vi var tvungna att åka på andra jobb, säger Johan Levin, nytillträdd chef för Nyköpingspolisen och fortsätter:

- Om det blir en festival nästa år kommer arrangörerna att åläggas att ha ordningsvakter, utsedda av oss.

Trots att Expo publicerat bilder från festivalen där nazisthälsningar syns tydligt tillbakavisar festivalarrangören uppgifterna. I ett mejl till Södermanlands nyheter har de skrivit: ”Det har inte förekommit några dylika hälsningar ni påstår, det är felaktig information i ett förmodat försök att smutskasta festivalen”.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons