Fascister gripna för misshandel i Rom | Expo.se

Fascister gripna för misshandel i Rom

Publicerad 2019-10-08 14:41

CasaPound, Napoli

Bilden är från en manifestation i Neapel 2011 som CasaPound genomförde.

Tre män från den italienska fascistorganisationen CasaPound har gripits misstänkta för en uppmärksammad misshandel i Rom i somras, då fyra personer blev nedslagna för att en av dem ansågs bära en ”antifascistisk” t-shirt.

De gripna männen är kända av myndigheterna som aktivister i CasaPound, skriver ANSA.

Misshandeln i Rom i somras blev uppmärksammad. Fyra män konfronterades på gatan, för att en av dem bar en t-shirt från organisationen Cinema America som är känd för att ordna evenemang där vänsterungdomar samlas i Rom. Den ordnar också bland annat stora utomhusvisningar av filmer.

En av de tre männen som nu gripits, misstänks ha uppmanat offret att ta av sig den ”antifascistiska t-shirten” och när denne vägrade gick de till angrepp.

Hollywood reagerade

Några dagar senare blev också flickvännen till en av de ledande personerna bakom Cinema America attackerad. Hon uppger i sin polisanmälan att personerna bakom attacken hade kopplingar till extremhögern. 

Flera av Hollywoods största namn, däribland Francis Ford Coppola, Spike Lee och Debra Winger, fördömde attackerna i ett uttalande.

Anhängare till CasaPound har kopplats till flera brutala våldsdåd i Italien. Bland annat attentatet 2011 då Gianluca Casseri sköt ihjäl två personer och skadade tre på en marknad i Florens. Samtliga offer hade bakgrund i Senegal.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons