Fascister gripna för misshandel i Rom

Publicerad 2019-10-08 14:41

CasaPound, Napoli

Bilden är från en manifestation i Neapel 2011 som CasaPound genomförde.

Tre män från den italienska fascistorganisationen CasaPound har gripits misstänkta för en uppmärksammad misshandel i Rom i somras, då fyra personer blev nedslagna för att en av dem ansågs bära en ”antifascistisk” t-shirt.

De gripna männen är kända av myndigheterna som aktivister i CasaPound, skriver ANSA.

Misshandeln i Rom i somras blev uppmärksammad. Fyra män konfronterades på gatan, för att en av dem bar en t-shirt från organisationen Cinema America som är känd för att ordna evenemang där vänsterungdomar samlas i Rom. Den ordnar också bland annat stora utomhusvisningar av filmer.

En av de tre männen som nu gripits, misstänks ha uppmanat offret att ta av sig den ”antifascistiska t-shirten” och när denne vägrade gick de till angrepp.

Hollywood reagerade

Några dagar senare blev också flickvännen till en av de ledande personerna bakom Cinema America attackerad. Hon uppger i sin polisanmälan att personerna bakom attacken hade kopplingar till extremhögern. 

Flera av Hollywoods största namn, däribland Francis Ford Coppola, Spike Lee och Debra Winger, fördömde attackerna i ett uttalande.

Anhängare till CasaPound har kopplats till flera brutala våldsdåd i Italien. Bland annat attentatet 2011 då Gianluca Casseri sköt ihjäl två personer och skadade tre på en marknad i Florens. Samtliga offer hade bakgrund i Senegal.

Köp en jättedyr julklapp

Antirasism är ingen vidare bra affärsidé. Vi har i alla fall inte blivit rika på det under de 25 år vi hållt på. Men det är såklart inte därför vi gör det vi gör, utan för att skydda demokratin. Därför har vi tagit fram det här pangerbjudandet lagom till jul: köp en jättedyr prenumeration.