Fascister gripna för misshandel i Rom | Expo.se

Annons

Fascister gripna för misshandel i Rom

Publicerad 2019-10-08 14:41

CasaPound, Napoli

Bilden är från en manifestation i Neapel 2011 som CasaPound genomförde.

Tre män från den italienska fascistorganisationen CasaPound har gripits misstänkta för en uppmärksammad misshandel i Rom i somras, då fyra personer blev nedslagna för att en av dem ansågs bära en ”antifascistisk” t-shirt.

De gripna männen är kända av myndigheterna som aktivister i CasaPound, skriver ANSA.

Misshandeln i Rom i somras blev uppmärksammad. Fyra män konfronterades på gatan, för att en av dem bar en t-shirt från organisationen Cinema America som är känd för att ordna evenemang där vänsterungdomar samlas i Rom. Den ordnar också bland annat stora utomhusvisningar av filmer.

En av de tre männen som nu gripits, misstänks ha uppmanat offret att ta av sig den ”antifascistiska t-shirten” och när denne vägrade gick de till angrepp.

Hollywood reagerade

Några dagar senare blev också flickvännen till en av de ledande personerna bakom Cinema America attackerad. Hon uppger i sin polisanmälan att personerna bakom attacken hade kopplingar till extremhögern. 

Flera av Hollywoods största namn, däribland Francis Ford Coppola, Spike Lee och Debra Winger, fördömde attackerna i ett uttalande.

Anhängare till CasaPound har kopplats till flera brutala våldsdåd i Italien. Bland annat attentatet 2011 då Gianluca Casseri sköt ihjäl två personer och skadade tre på en marknad i Florens. Samtliga offer hade bakgrund i Senegal.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons