Lag och rättvisa går framåt i Polen

Publicerad 2019-10-14 12:25

Lag och Rättvisas partiledare Jarosław Kaczyński.

Lag och Rättvisas partiledare Jarosław Kaczyński. Arkivbild.

Väljarstödet på 43,8 procent ger det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och Rättvisa egen majoritet i parlamentets underhus. Det visar valresultatet när 99 procent av rösterna är räknade. Partiet har ökat med cirka sex procentenheter jämfört med förra valet.

Det preliminära resultatet från söndagens parlamentsval i Polen visar att Lag och Rättvisa, PiS, försvarar sin egna majoritet i sejmen, det polska parlamentets underhus, där det krävs 231 mandat för majoritet. Det innebär att partiet inte behöver forma någon koalition för att driva sin politik i sejmen som är det lagstiftande organet.

Med 99 procent av rösterna räknade hade PiS 43,8 procent, en ökning mot förra årets siffra 37,6. Den största oppositionsgruppen efter PiS, Medborgarkoalitionen, får preliminärt 27,2 procent .

Partiet Konfederationen som i Polen brukar betecknas som högerextremt, får 7 procent. En stor framgång för partiet som startades så sent som i juli i år.

Lag och Rättvisa lyckades dock inte få majoriteten av platserna i den polska senaten. Oppositionen tog 52 av de 100 platserna. Senaten har en kontrollerande funktion, och kontrollerar de lagar som stiftas i sejmen. Men eftersom Lag och Rättvisa fick majoritet i sejmen är senatens möjlighet att påverka närmast obefintlig.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.