Ukrainas premiärminister deltog i nazistkonsert | Expo.se

Annons

Ukrainas premiärminister deltog i nazistkonsert

Publicerad 2019-10-30 13:54

Ukrainas premiärminister Oleksij Honcharuk på scenen med det nazistiska bandet Sokyra Peruna.

Ukrainas premiärminister Oleksij Honcharuk på scenen med det nazistiska bandet Sokyra Peruna.

Ukrainas premiärminister Oleksij Honcharuk deltog i en spelning arrangerad av ukrainska nazister, där ett öppet nazistiskt band var det stora dragplåstret. Med på evenemanget fanns ytterligare en minister i den ukrainska regeringen.

Bilder från spelningen, upplagda på Facebook av arrangörerna själva, visar hur premiärminister Oleksij Honcharuk helt klädd i svart står uppe på scenen vid en mikrofon och pratar med publiken. I bakgrunden syns det nazistiska bandet Sokyra Perunas hakkorsliknande logga.

Spelningen ägde rum den 13 oktober och marknadsfördes som en konsert till förmån för ukrainska krigsveteraner, rapporterar den undersökande journalistgruppen Bellingcat. Organisatören Andriy Medvedko är en ledande medlem i den nazistiska gruppen C14. Gruppen har tagit sitt namn efter ”de fjorton orden”, den mest spridda numeriska symbolen inom vit makt-rörelsen.

Efter att Medvenko själv lagt upp en bild på Facebook som visar premiärminister Honcharuk på scenen, kommenterade han ”88” - en förkortning för ”heil Hitler”. Medvedko står också åtalad för mordet på journalisten Oles Buzyna 2015.

Nazistiskt band var dragplåstret

Bandet Sokyra Peruna med sina låtar fulla av antisemitism och förnekande av Förintelsen var konsertens stora namn och slogs upp stort på all marknadsföring inför evenemanget. När Oleksij Honcharuk bekräftade på sociala medier att han varit där och kommenterade konserten, hävdade han ändå att inte visste vilka artister som var inbjudna.

Premiärministern hävdar att han bara gick dit för att visa respekt mot krigsveteraner och skriver på Facebook att det ”inte är upp till premiärministern att bestämma vilka sånger som våra veteraner ska sjunga”. Honcharuk skriver samtidigt att han ”inte stöttar någon hatisk ideologi, varken nazism, fascism eller kommunism”.

Med på spelningen var också Oksana Koliada, Ukrainas minster för veteranfrågor.

I egenskap av premiärminister är Oleksij Honcharuk Ukrainas näst mäktigaste politiker. Han anses stå nära president Volodymyr Zelenskyj som nominerade honom till posten.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här. 

Annons