Gävleskola utsattes för rasistattack

Publicerad 2019-11-28 16:21

Dekorationen som väckte ilska syns från skolgården på Staffansskolan i Gävle.

Dekorationen som väckte ilska syns från skolgården på Staffansskolan i Gävle.

Staffansskolan i Gävle utsattes för en hatstorm på sociala medier och en arg man stannade till och skrek på skolgården. Detta efter att en över 20 år gammal utsmyckning, som bland annat består av en hockeypuck, pekats ut som en muslimsk symbol.

Annons

Annons

Diskussionen om att Staffansskolan i Gävle har en ”muslimsk symbol” på taket tog fart i en lokal grupp på Facebook, rapporterar Arbetarbladet. Kommentarsfältet fylldes snabbt med rasistiska kommentarer.

Kort efter att diskussionen blossat upp, kom en bil rullande till skolan, berättar elevassistenten Andreas för tidningen. Den arga föraren verkar ha reagerat på uppgifterna på Facebook.

– Han skrek: ”Hur kan du jobba på en sådan äcklig muslimskola?”, säger elevassistenten till Arbetarbladet.

Dekorationen på skolans tak består bland annat av ett halvmåneformat föremål och en hockeypuck. Den har funnits på skolans tak i över 20 år och gjordes av några högstadieelever. Eleverna ville ta fram olika symboler som representerar positiva saker med stadsdelen Brynäs som skolan ligger i.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.