Kallade araber för kräk - döms i hovrätten

Publicerad 2019-11-18 16:13

Man döms för hets mot folkgrupp efter inlägg i Facebookgrupp.

En 53-årig man från Skåne döms i hovrätten för hets mot folkgrupp, efter inlägg på Facebook där han skrivit nedsättande om svarta och araber.

Mannen skrev de kommentarerna under våren 2018 på två inlägg i Facebookgruppen Politikfakta.

Han skriver dels: ”Var är de tuffa svenska grabbarna. Som bara tittar på fy fan vilka veklingar..skicks ut packett …” om svarta. Och dels: ”Äckliga arab Kräk försvinn härifrån”.

Kommentarerna resulterade i en polisanmälan om hets mot folkgrupp från Näthatsgranskaren, en partipolitiskt obunden ideell grupp som arbetar för att motverka hat och hot på Facebook.

I förhör med polisen erkänner 53-åringen att han skrev kommentarerna. Han anser däremot att allting är ”lite överdrivet” och menar att hans inlägg var känslomässiga reaktioner som inte var rasistiskt menande mot någon specifik folkgrupp.

Fastställs i hovrätten

Kristianstads tingsrätt gjorde en annan bedömning och slog fast att inläggen inte kunde uppfattas på något annat sätt än att de riktar sig mot araber och mörkhyade i allmänhet. Dessutom måste 53-åringen ha förstått att många personer kunde ta del av hans meddelanden på Facebook, slog tingsrätten fast. 

Mannen överklagade, men domen fastställs nu även av Hovrätten över Skåne och Blekinge, som dock sänker dagsböterna till 60 dagsböter på 270 kronor.

Gruppen Politikfakta där mannen skrev kommentarerna är en av de som förekommer oftast i hets mot folkgrupp-domar, det visar en granskning som Expo gjort. 


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.