Peter Lundgren åtalas för sexuellt ofredande

Publicerad 2019-11-29 11:15

Peter Lundgren, Sverigedemokraterna, talar under Almedalsveckan 2015.

Europaparlamentarikern Peter Lundgren (SD) åtalas för sexuellt ofredande. Arkivbild.

SD:s Peter Lundgren åtalas för sexuellt ofredande för händelsen som inträffade på ett partievenemang valåret 2018, då han tafsade på en kvinnlig partikamrat.

När Peter Lundgren konfronterades av Expressen erkände att han hade varit berusad och tagit kvinnan på brösten.

Sverigedemokraterna krishanterade genom en video på Youtube där Lundgren satt tillsammans med kvinnan och sa att han betedde sig som en ”dumbom” den aktuella kvällen. I videon säger de båda inblandade att det hela var utagerat. 

Kristina Winberg, SD:s tidigare Europaparlamentariker, blev vittne till händelsen och slog larm till partiledningen. Hon berättade senare om händelsen för Expressen. Kort efter att hon slagit larm ströks hon från partiets EU-lista inför valet.

Enligt åtalet har Lundgren kränkt kvinnan ”genom att dra ner henne i sitt knä, föra in sina händer under hennes tröja och BH samt lägga sina händer på hennes bröst allt medan han klämde fast henne med sina ben samt yttrade ’ge mig en puss’.”

”Tur att det var folk i rummet”

Expressen har tidigare publicerat utdrag ur ett bandat samtal mellan Kristina Winberg och den utsatta kvinnan. I samtalen vittnar kvinnan om att hon blev fasthållen och kände panik.

— Det var tur att det var folk i rummet. Tänk om jag varit själv med honom, sa kvinnan enligt Expressen.

Han åtalas för sexuellt ofredande, alternativt ofredande. Lundgren förnekar brott, medan kvinnan i förhör har styrkt att Lundgrens agerande var mot hennes vilja. Det är dock oklart om hon har några anspråk som målsägare. Polisanmälan i fallet kom ifrån en privatperson.

Lundgren behöll sin plats i partiet efter avslöjandet och fick även förnyat förtroende av väljarna. I somras meddelande han att han inte kommer att ställa upp i nästa EU-val, med motiveringen att han vill tillbringa mer tid hemma med familjen.

Köp en jättedyr julklapp

Antirasism är ingen vidare bra affärsidé. Vi har i alla fall inte blivit rika på det under de 25 år vi hållt på. Men det är såklart inte därför vi gör det vi gör, utan för att skydda demokratin. Därför har vi tagit fram det här pangerbjudandet lagom till jul: köp en jättedyr prenumeration.