SD-förening spred konspirationsteorier på Facebook

Publicerad 2019-11-01 11:00

Skärmdump från SD Härnösands hemsida.

Skärmdump från SD Härnösands hemsida.

Sverigedemokraterna Härnösand har publicerat inlägg på sin Facebooksida där man bland annat sprider islamofobiska konspirationer om att hundar och katter ska börja säljas som halalkött.

Det handlar om ett tiotal inlägg som spridits de senaste dagarna från SD-föreningens egna Facebooksida, rapporterar Nyheter24.

Inläggen är publicerade av sidans administratör. Ett av dem handlade om att klimataktivisten Greta Thunberg i själva verket kontrolleras av finansmannen George Soros. Påståendet är en del av mytbildningen kring George Soros som ofta beskrivs som en mäktig person i bakgrunden som ”drar i alla trådar”. Konspirationsteorierna kring Soros är vitt spridda och det är inte ovanligt att inläggen har antisemitiska inslag.

Efter att Nyheter24 kontaktat Sverigedemokraternas presstjänst för en kommentar, doldes sidan från Facebook. Presschefen Henrik Gustafsson säger till sajten att det är på grund av att partiet håller på att titta igenom publiceringar längre bak i tiden på Härnösandsföreningens Facebooksida.

Enligt Gustafsson var personen som skrev inläggen inte medlem i Sverigedemokraterna.

− Vad vi kunnat utröna är det en före detta medlem som havererat totalt, säger han till Nyheter24.

Köp en jättedyr julklapp

Antirasism är ingen vidare bra affärsidé. Vi har i alla fall inte blivit rika på det under de 25 år vi hållt på. Men det är såklart inte därför vi gör det vi gör, utan för att skydda demokratin. Därför har vi tagit fram det här pangerbjudandet lagom till jul: köp en jättedyr prenumeration.