Det fria Sveriges ordförande åtalas

Publicerad 2019-12-02 16:06

Dan Eriksson, DFS.

Dan Eriksson, ordförande för vit makt-gruppen Det fria Sverige, åtalas för hets mot folkgrupp. Arkivbild.

Dan Eriksson, ordförande i vit makt-gruppen Det fria Sverige, åtalas för hets mot folkgrupp efter en kommentar om rapparen Azealia Banks.

I somras var den 28-åriga rapparen på besök i Sverige. Hon fällde då ett antal provokativa kommentarer om Sverige och svenskar på sociala medier, bland annat att Sverige borde bombas.

Dan Eriksson, ordförande i Det fria Sverige, kommenterade då på Twitter i samband med att Aftonbladet uppmärksammade rapparens inlägg:

”N***** tycker att Sverige ska bombas, att vita ska grina och att svenskar är ”fula blonda grisar”. Inte en enda gång kallar Aftonbladet det ”rasism”. Hon befinner sig i Stockholm nu. Kvinnomisshandel är inte alltid moraliskt felaktigt”.

Inlägget avslutades med hashtaggen #frijakt.

Anmälan kommer från föreningen Juridikfronten. På sin hemsida skriver föreningen att anmälan dock från början var för brottet uppvigling, och menar att rubriceringen hets mot folkgrupp är felaktig. Enligt Juridikfronten bör kommentaren tolkas som att Dan Eriksson uppmanade sina följare att misshandla Azealia Banks, vilket de menar är att beteckna som uppvigling.

Brottsrubriceringen kvarstår dock. Åklagaren menar att Eriksson uttalat sig nedsättande om folkgrupp med syftning på ras, hudfärg och etniskt ursprung.

I förhör säger Dan Eriksson att han inte känner igen inlägget och förnekar brott.

Vill du se läsa fler texter som den här?
Stöd vårt arbete genom att swisha
valfritt belopp till 123 2710 259.
Tillsammans utmanar vi rasismen!

Expo bjuder på frukost

Under våren 2020 arrangerar vi en serie frukostsamtal tillsammans med Bio Rio. Första tillfället är 20 februari, och ämnet är ”Hur skapas en radikalislamist?”. Mer information och anmälan hittar du här