Högerextrem hashtagg sprids på Twitter | Expo.se

Högerextrem hashtagg sprids på Twitter

Publicerad 2019-12-05 14:06

Christoffer Dulny, ledare för Nordisk alternativhöger. Arkivbild.

Hashtaggen #skampatrullen från nyfascistiska Nordisk alternativhöger har fått stor spridning de senaste dagarna och trendar på Twitter.
Hashtaggen sprids av personer från gruppen och dess anhängare för att angripa kvinnor som de anser är oanständiga.

Hashtaggen #skampatrullen har trendat på svenska Twitter i flera dagar och varit en av de mest omdiskuterade hashtaggarna i Sverige.

Den startades för drygt en vecka sedan av Christoffer Dulny, tidigare sverigedemokrat och numer en profil inom den svenska vit makt-miljön. Dulny leder den antisemitiska och nyfascistiska organisationen Nordisk alternativhöger.

Under hashtaggen samlas anhängarna för att uttrycka hat mot olika kvinnor som de anser är ”oanständiga” och ”ovärdiga”. Främst på grund av att dessa kvinnor lagt ut bilder på sig själva där de är lättklädda, eller på sociala medier skrivit om sitt sexliv. De utpekade kvinnorna skambeläggs, hängs ut och kallas ”luder”, ”horor” och annat nedsättande. Män som ger kvinnorna komplimanger skambeläggs på liknande sätt. 

Det är anhängare till Nordisk alternativhöger som spridit hashtaggen via sociala medier.

Inbyggt kvinnohat

I grunden handlar det om extremhögerns inbyggda kvinnohat. Inom ultranationalismen finns en mytisk föreställning om den vita kvinnan som en bärare av nationen, vars roll i livet är att föda barn och att stötta män. Detta är en patriarkal bild av kvinnor som dels måste skyddas från “främlingar”, dels måste avkrävas “renhet” och “heder”. När kvinnor uppfattas avvika från denna ideologiska stereotyp, övergår idealiserandet i ett fördömande hat.

Nordisk alternativhögers idealfamilj kan sammanfattas med de klassiska schablonbilderna av kärnfamiljen i USA på 1940- och 50-talet - en familj bestående av vita människor där mannen försörjer kvinnan och bestämmer över allting medan kvinnan är en lydig, ärbar hemmafru och moder. Män ska vara patriarker och försvara sin kvinnas heder, samt sätta gränser och uppfostra sin kvinna till lydnad.

Detta beskriver Christoffer Dulny själv som en ”svensk hederskultur” som han anser behöver upprättas i det svenska samhället.

Har använts förr

Nordisk alternativhöger försöker med ”humor” och memer sprida sin propaganda. Taktiken är inte ny. Inspirationen till hashtaggen ”skampatrullen” kommer från gruppens amerikanska förebilder inom alt-right-rörelsen, bland annat idén om så kallad ”white sharia”.

I USA har dock attackerna mot kvinnor inte varit en särskilt framgångsrik metod. När alt-right-männen angrep kvinnliga anhängare, exempelvis för att de inte var gifta, ledde det i flera fall till att inflytelserika kvinnliga aktivister lämnade den högerextrema rörelsen.

Även i Sverige väcker hashtaggen mängder av negativa reaktioner. Kritik har också kommit inifrån vit makt-kretsar där vissa anser att taktiken bara avskräcker kvinnor från den så kallade nationella rörelsen.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons