74-åring döms för hets mot judar | Expo.se

Annons

74-åring döms för hets mot judar

Publicerad 2020-01-31 13:32

Polisen kritiseras för hur den utreder hat och rasism på nätet.

Genrebild.

74-årig man döms för att på sociala medier spridit hets mot judar. Själv förnekar han brott och menar att han velat upplysa om judarnas inflytande i världen.

Den 74-årige mannen har på den ryska motsvarigheten till Facebook, VK, spridit flera inlägg med antijudiska karikatyrer och budskap.

Mannen erkänner att han lagt ut inläggen, men förnekar brott då han menar att han inte haft något brottsligt uppsåt.

Han förklarar i förhör att han betraktar sig själv som ”ljusarbetare”, med målet att ta sig till en femte dimension. Han säger att han inte har något mot ”vanliga judar” utan att han vill upplysa andra att vi är kontrollerade av ”globalister”.

Det framgår av förundersökningen att 74-åringen ställer sig bakom konspirationsteorier som att Förintelsen inte ägt rum och att judar ligger bakom migrationen för att driva på ”rasblandning” i syfte att ”förinta” vita. Han menar även att judarna styr allt från medierna till bankerna. Han skriver i ett inlägg:

”De flesta som befinner sig i denna låtsasvärld har sina hjärnor programmerade att reagera och känna exakt som dessa judiska intressen vill.”

Gävle tingsrätt menar att flera av de bilder och budskap mannen lagt upp är att betrakta som hets mot folkgrupp och dömer honom till dagsböter.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons