Annons

Spanska regeringspartiets lokal stormades

Publicerad 2020-01-10 14:41

Hogar Social Madrid stormade PSOE:s kontor i Madrid.

Aktivister från HSM togs sig in i PSOE:s kontor i Madrid och barrikaderade sig.

Högerextrem aktion.

Spanska högerextremister stormade på torsdagen regeringspartiets kontor i Madrid. Aktionen var ett svar på att gruppen kastats ut från en byggnad de ockuperat i över ett år.

Den högerextrema gruppen Hogar Social Madrid, HSM, stormade och barrikaderades sig i socialistpartiets PSOE:s lokaler på torsdagen, rapporterar flera spanska medier. Melisa Domínguez Ruiz, som är talesperson för gruppen, greps senare för attacken.

HSM stormade byggnaden efter att polis i en gryningsräd på torsdagen kastat ut organisationen från en byggnad den ockuperat sedan november 2018. Tillslaget var en del i regeringens och polisens strävan att stävja nazistisk och högerextrem mobilisering i huvudstaden.

Hat och attacker

Vid tillslaget avhyste polisen de personer som befanns sig i byggnaden och halade HSM:s flagga som vajat utanför byggnaden sedan ockupationen startade. HSM har använt byggnaden bland annat för att mobilisera inför demonstrationer, men även som härbärge för hemlösa, så länge de uppfyllde organisationens krav av att vara ”vita spanjorer”. Sedan 2014 har gruppen ockuperat totalt nio byggnader, rapporterar EuroWeekly.

Hogar Social Madrid har uppmärksammats för sin rasistiska retorik och propaganda. Gruppen, som leds av Melissa Rodríguez, ligger bakom flera attacker mot minoriteter runt om i Spanien. Hogar Social Madrid har även utfört dåd riktade mot moskéer.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här. 

Annons