"Korsriddarnas återkomst"

Publicerad 2020-01-23 09:35

Mytkollen: Kristofobi

Kidnappningar och våldsamma attacker mot kristna. IS hoppas nå sitt kalifat med en utstuderad grymhet och en myt om ett pågående korståg. (Artikel tidigare publicerad i Expo #2-2019)

Det är november, 2014. En video cirkulerar på nätet som visar en maskerad man som höjer sin kniv och riktar den mot kameran. 

”Här står vi och begraver den första amerikanska korsriddaren i Dabiq ivrigt inväntandes att resten av era arméer anländer.”

I bakgrunden musik, en av Islamiska statens sånger. Vid mannens fötter ligger Peter Kassigs död. 

Genom sin röst kunde bödeln identifieras som ”Jihad John”. Eller som han i själva verket hette, Mohammed Emwazi, en av Islamiska statens soldater som förekom i flera av organisationens propagandavideor innan sin död 2015. 

Offret, Peter Kassigs, var en 26-årig hjälparbetare som tidigare tjänstgjort i Irak, för att några år senare återvända till regionen för att starta en hjälporganisation med syftet att ge vård och stöd till syriska flyktingar. 

Islamiska statens berättelse om ett pågående korståg mot muslimer har spelat en betydande roll för organisationens legitimerande av våld. Något som särskilt drabbat kristna minoriteter som i propagandan utmålas som västvärldens allierade, en hjälpande hand i kampen mot islam och muslimer … 

Läs hela Bilan Osmans artikel om kristofobi här.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.