Livstidsdom för massakern i Bologna | Expo.se

Livstidsdom för massakern i Bologna

Publicerad 2020-01-13 11:46

Monumentet för de 85 dödsoffren i det högerextrema terrordådet i Bologna 1980.

Monumentet för de 85 dödsoffren i det högerextrema terrordådet i Bologna 1980.

1980 kulminerade en våg av högerextrema terrordåd i Italien med bombningen av järnvägsstationen i Bologna. 85 personer dödades. Nu döms en 67-årig italienare till livstids fängelse för att ha stöttat gärningsmännen.

Den kraftfulla bomben, som också skadade 200 personer, placerades ut av fascistorganisationen NAR, Nationella Revolutionsavantgardet.

Gilberto Cavallini, före detta medlem i NAR, döms till livstids fängelse för att ha hjälpt de tre gärningsmännen med logistik innan attacken, rapporterar sajten The Local Italy. Cavalli lät gärningsmännen bo hos honom och gav dem falska dokument och en bil, enligt Rai News.

Under en period från 1960-talet till början på 1980-talet drabbades Italien av över 12 000 terrordåd både från vänster- och högergrupper, som dödade hundratals personer.

Cavallini sitter redan fängslad sedan 1983 för bankrån och mord som han också erkänt. Men han hävdar fortfarande att han inte var inblandad i terrordådet i Bologna.

— Jag har suttit i fängelse i mer än 37 år. Det är år som jag förtjänar. Men jag tänker inte acceptera att jag ska straffas för något som jag inte har gjort, sa han i rätten. Han kommer att överklaga domen.

Två NAR-medlemmar har dömts till livstid för att ha placerat ut bomben. En tredje fick 30 års fängelse eftersom han var minderårig.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons