Nazist misstänks ha ofredat kvinnliga debattörer | Expo.se

Nazist misstänks ha ofredat kvinnliga debattörer

Publicerad 2020-01-20 13:19

54-åringen misstänks ha skickat hundratals sms till kvinnliga debattörer.

54-åringen misstänks ha skickat hundratals sms till kvinnliga debattörer.

Togs upp i rätten

I dag hölls rättegången mot en 54-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen som misstänks för att ha skickat sms och brev med grovt antisemitiskt och rasistiskt innehåll till flera profilerade kvinnliga debattörer. Mannen misstänks för ofredande och hets mot folkgrupp.

Sms:en skickades till Advokatsamfundets tidigare generalsekreterare Anne Ramberg, Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein och Upsala Nya Tidnings ledarskribent Maria Ripenberg. Alla tre är offentliga debattörer som tagit ställning mot rasism.

Meddelandena har skickats på olika tider av dygnet under en period av flera månader. Anne Ramberg och Helle Klein utsattes under 2018 och Maria Ripenberg under en kortare period 2019, enligt polisens förundersökning. Helle Klein fick flera sms per dag, totalt över 200 stycken. Anne Ramberg fick även två anonyma kuvert med propaganda från Nordiska motståndsrörelsen till sin hemadress.

I förhör har 54-åringen bekräftat att det telefonnummer som bilderna och sms:en har skickats från är hans eget. Däremot förnekar han brott och ger ingen förklaring till att bilderna skickats från hans telefonnummer.

Rättegång i dag

På måndagsmorgonen togs fallet upp i Solna tingsrätt. Domen väntas komma om en vecka.

Förutom ofredande misstänks 54-åringen också för 21 fall av hets mot folkgrupp. Han ska ha postat bilder på hakkors, nazistiska slagord, hyllningar till Hitler och antisemitiska budskap på det ryskbaserade sociala nätverket VK.

54-åringen som tidigare var sverigedemokrat med förtroendeuppdrag på kommunpolitisk nivå, har sedan flera år varit aktivist inom nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han har deltagit i flera uniformerade marscher med gruppen i offentligheten.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons