Nazistparti kan bli näst störst i Slovakien | Expo.se

Nazistparti kan bli näst störst i Slovakien

Publicerad 2020-01-14 12:32

Anhängare till Vårt Slovakien demonstrerar 2019.

Anhängare till Vårt Slovakien demonstrerar 2019.

Det nazistiska partiet Vårt Slovakien ser ut att gå mot succé i det slovakiska parlamentsvalet i slutet av februari. Partiet är näst störst i de senaste opinionsmätningarna.
Fram tills 2016 kunde partiledaren Marian Kotleba och hans partikamrater ses på demonstrationer i uniformer som starkt påminde om de slovakiska nazisternas under andra världskriget.

Vårt Slovakien (Ľudová strana – Naše Slovensko, ĽSNS) tog plats i Slovakiens parlament redan 2016 när de överraskande fick åtta procent av rösterna och blev det femte största partiet. Nu går partiet mot ett än bättre resultat och ligger på 12 procent i de senaste mätningarna, rapporterar The Independent. Sedan i december har Vårt Slovakien stadigt legat på andra plats i mätningarna efter det styrande partiet, socialdemokratiska SMER, som ligger på 18 procent.

Hyllar nazistiska lydregimen

Ledande experter betecknar Vårt Slovakien som ett rent nazistiskt parti.

Partiet har samma symbol som den nazistiska slovakiska lydregimen hade under andra världskriget. 

Marian Kotleba som är partiledare hymlar inte med att han såg den slovakiska regimen under kriget som ett drömsamhälle. ”Som att leva i himlen” har Marian Kotleba sagt om livet under Jozef Tisos regim, som såg till att uppskattningsvis 75 000 judar deporterades och sedan mördades i nazisternas koncentrationsläger. 

Fram till 2016 kunde Kotleba och hans partikamrater bära uniform på demonstrationer, uniformer som var mycket lika de som det nazistiska Hlinkagardet bar i landet under andra världskriget. Partiet har väckt uppmärksamhet genom att hålla sig med en egen paramilitär gren som enligt egen utsago ska skydda befolkningen från romer.

”Parasiter”

Kotleba har sagt att landets judar ”besväras av allting som är slovakiskt” och att de ”bor på vårt territorium enbart på grund av barmhärtighet från den slovakiska nationen”.

Partiet lovar att lösa problemet med romska ”parasiter” och vill stänga gränsen för att stoppa ”horder av muslimer” från att komma in i landet. Under demonstrationer har medlemmar utmärkt sig genom att göra nazisthälsningar och skrika ut slagord mot främst romer och muslimer.

Vårt Slovakien är också starka motståndare till EU och Nato - den senare organisationen brukar partiet genomgående kalla för en ”terrororganisation”.

Inget förbud

Våren 2019 avgjordes en två år lång rättsprocess där landets riksåklagare försökt få partiet förbjudet. Åklagarämbetet anser att Vårt Slovakien är en extremistgrupp vars mål är att förstöra landets demokrati. Slovakiens högsta domstol avslog åklagarens försök då den menar att bevisen inte var tillräckliga.

Det är inte första gången rättsväsendet riktar fokus mot Marian Kotleba och hans parti. Föregångaren till Vårt Slovakien förbjöds 2006.

Fler slovakiska politiker än Marian Kotleba har uttryckt hat mot minoriteter. 2016 sa premiärminister Roberto Fico från Smer att ”islam har ingen plats i Slovakien” och om muslimer att ”det vore bäst om de inte kom till vårt land alls”.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons