17-årig nazist planerade terrorattack | Expo.se

17-årig nazist planerade terrorattack

Publicerad 2020-01-08 08:56

Skärmdump/Counter terrorism police North East

Sjuttonåringen var mycket aktiv på det våldsbejakande forumet Fascist forge. När han greps hade han skapat en typ av manifest med bland annat en lista på vapen han ville köpa.

En 17-årig nazist från Storbritannien döms till sex års fängelse för förberedelse till terrordåd. Synagogor, skolor och pubar var några av flera utpekade mål för attacker. Åklagare oroas över att gärningsmannen ska ha fått tips på ett nazistiskt forum om att polisen var honom på spåren.

I slutet av november blev pojken den yngsta personen i Storbritannien som dömts för att ha planerat ett terrordåd. Han var då bara 16 år gammal, men enligt domen redan långt gången i sin radikalisering, rapporterar BBC. På tisdagen stod det klart att straffet blir sex år och åtta månaders fängelse.

Den brittiska antiterrorpolisens utredning visar hur pojken skapat ett manifest, en sorts manual för ”gerillakrigsföring mot det judiska systemet”. Pojken kallar sig för fascist och nazist, hyllar Hitler och skriver att de planerade attackernas syfte var att driva på ett raskrig som han anser är oundvikligt.

17-åringen dök upp på polisens radar redan 2017 när han uttryckte stöd för den brittiska nazistorganisationen National Action. Enligt BBC togs pojken då in i Prevent, ett statligt programmet mot radikalisering, utan att det hade någon effekt.

När pojken greps i mars 2019 upptäckte polisen manualer för hur man bygger bomber och framställer giftet ricin. Pojken hade sökt efter nätbutiker som sålde skjutvapen och var i kontakt med en vapenhandlare. I planerna ingick också en attack med brandbomber mot synagogor. På nazistiska forum har han själv spridit manualer för bombtillverkning och annat högerextremt material.

Ska ha fått tips

Vissa delar av pojkens dagbok väckte särskild oro hos åklagaren i fallet, rapporterar tidningen Evening Chronicle.

17-åringen skriver att han fått ett tips från en vän på det nazistiska forumet Fascist Forge om att polisen skulle göra en razzia mot honom. Han började då radera alla sina filer från sin dator, enligt åklagaren Kristel Pous.

Antiterrorpolisen bekräftar att uppgifterna har utretts och att alla filerna har återställts.

”Allting har utretts, inklusive information i hans telefon. Det finns bevis på att han raderade ett antal filer, men ingenting som bevisar att han faktiskt fick något tips eller att det finns någon tredje part inblandad” uppger en talesperson för Evening Chronicle.

Våldsbejakande forum

Forumet Fascist forge, där 17-åringen var mycket aktiv, lanserades våren 2018 och är extremt våldsförhärligande enligt organisationen ADL. Användare hyllar högerextrema massmördare och terrorister som Anders Behring Breivik och David Lane, och på forumet finns mängder av uppmaningar till att begå terrorattacker.

I rätten har 17-åringen nekat till att han är nazist. Hans version är att han för skojs skull skapade ett högerextremt alter ego på internet och i sin dagbok. När han fick sitt straff berättade domaren dock att tonåringen skickat ett ångerfullt brev till honom. I rätten nämnde domaren även att 17-åringen led av autism och adhd.

Brittisk polis uppger för BBC att man har stoppat 24 planerade terrordåd i Storbritannien sedan mars 2017. 16 av dessa terrorplaner kopplas till radikal islamism och åtta till högerextrem terror.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons