Soldiers of Odin hissade naziflagga vid asylboende | Expo.se

Soldiers of Odin hissade naziflagga vid asylboende

Publicerad 2020-01-09 12:09

Aktivist från Soldiers of Odin ses hissa en hakkorsflagga.

Aktivist från Soldiers of Odin ses hissa en hakkorsflagga.

I ett videoklipp som Expo tagit del av hissar en grupp män en hakkorsflagga intill ett asylboende i Småland. Männen tillhör medborgargardet Soldiers of Odins avdelning i Jönköping. Händelsen utreddes av polisen men ärendet lades ned då ingen kunde bindas till flagghissandet.

Videon visar hur gruppen står vid en flaggstång utanför Folkets hus i Norrahammar, strax utanför Jönköping. Mannen närmast flaggstången har på sig en tröja med symbolen för det högerextrema medborgargardet Soldiers of Odin och texten ”Jönköping”. I flaggstången hissar han en röd flagga med hakkors på.

Klippet laddades upp i en sluten chattgrupp av Richard Neij, som är Soldiers of Odins lokale ledare i Jönköping. Där berättar han om platsen, skriver att det finns ett asylboende där och att det är Soldiers of Odin som ligger bakom aktionen. Flaggstången står på en plats där flaggan syns tydligt från ett av Jönköpings kommuns asylboenden. Neij avslutar sitt meddelande i chatten med det nazistiska slagordet ”hell seger”.

Expo har varit i kontakt med Richard Neij via mejl. Han säger att han känner till videoklippet, men förnekar att han är med på filmen. I övrigt vill han inte kommentera klippet. 

I chattgruppen där han laddade upp filmen skrev han dock att flaggan satt uppe i fyra dygn och att det ”blir mer av den varan”.

”Öppet nationalsocialist”

Neij säger han är nazist och sympatiserar med nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, men det gör han som privatperson, inte i egenskap av ledare för Soldiers of Odin i Jönköping.

”Jag är öppet nationalsocialist och sympatiserar bland annat med motståndsrörelsen (är ej medlem), och det är jag som privatperson. Vilket alltså inte har något med Soldiers of Odin att göra. Organisationen i sig delar inte den övertygelsen”, skriver han till Expo.

Polisen bekräftar händelsen. Hakkorsflaggan upptäcktes av en förbipasserande person på måndag morgon den 9 december. Flaggan togs i beslag och anmäldes som hets mot folkgrupp. Drygt en månad efter att flaggan upptäcktes säger polisens förundersökningsledare Mats Antonsson till Expo att utredningen har lagts ned.

— Flaggan sattes upp av okänd person, vi har inga spår att gå på. Så ärendet är nedlagt. Vi kan inte göra mer om inte någon kommer och erkänner att de har satt upp flaggan, säger Mats Antonsson.

Grundades av nazist

Soldiers of Odin etablerade sig i Jönköping 2016. Antalet medlemmar har varierat genom åren. Nu finns endast en handfull kvar.

Huvudorganisationen grundades 2016 i Finland av nazisten Mika Ranta. Syftet uppgavs vara att bilda medborgargarden som skulle patrullera på gator och torg för att motverka brott. Samma år grundades flera lokala avdelningar runt om i Sverige och övriga Norden.

De svenska företrädarna har tonat ned den öppna rasismen och nazismen i Soldiers of Odin. 2016 sa organisationens svenska talesperson Mikael Johansson bland annat till Expo att medborgargardet inte tillåter rasism och inte är en högerextrem organisation. Expo kunde dock tidigt avslöja starka kopplingar mellan Soldiers of Odin och extremhögern. Sedan 2017 för medborgargardet en allt mer tynande tillvaro i Sverige.

I Finland har organisationen täta band med Nordiska motståndsrörelsen. På den finska självständighetsdagen i december marscherade heilande nazister med hakkors, sida vid sida med Soldiers of Odin-medlemmar under gruppens banderoller.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons