Högerextrem terrorgrupp avslöjad i Tyskland

Publicerad 2020-02-18 11:37

Tolv män har gripits i Tyskland misstänkta för att ha bildat en högerextrem terrorcell. Genrebild.

Tolv män har gripits i Tyskland, misstänkta för att ha bildat en högerextrem terrorcell. När polisen slog till på fredagen hittades knivar, skjutvapen och material för att tillverka bomber. Enligt tyska medier fanns flera konkreta attentatsplaner, bland annat väpnade attacker mot moskéer. En av de gripna var anställd hos polisen.

Gruppen kallade sig för ”Den hårda kärnan” enligt tidningen Welt am Sonntag som hänvisar till egna poliskällor.

De gripna är tolv män i åldrarna 30 till 60 år, från olika delar av Tyskland. Polisen uppges ha spanat på gruppen sedan sommaren 2019. Enligt Welt am Sonntag var männens telefoner avlyssnade. Polisen ska också ha kunnat följa männens chattkonversationer i appen WhatsApp.

Det var efter ett av gruppens möten förra veckan, där polisen fick reda på att männen planerade att skaffa ännu mer vapen, som polisen tog beslutet att slå till. På fredagen förra veckan gjorde polisen razzior i sex olika tyska delstater. De hittade knivar, skjutvapen och material för att tillverka sprängladdningar. En 53-årig högerextremist från Augsburg pekas ut som gruppens ledare. Hos honom hittades bland annat en pistol och ammunition, uppger Welt. I razziorna upptäcktes också nazistpropaganda, bland annat Hitlers ”Mein Kampf”.

Planer på attacker

Enligt tyska åklagare planerade männen attacker mot muslimer, asylsökande och politiker för att skapa kaos och inbördeskrig i Tyskland. Men detaljerna kring planerna är än så länge okända.

Av de tolv gripna uppges fyra vara medlemmar av den misstänkta terrorcellen, medan övriga åtta beskrivs som anhängare som sagt sig vara beredda att bidra med pengar, vapen och eventuellt delta i framtida terrordåd. Ytterligare en man som uppges tillhöra terrorgruppen är fortfarande på flykt.

En av de gripna är en tjänsteman som var anställd inom polisen i Nordrhein-Westfalen.

Flera tyska medier rapporterar att männen hade kopplingar till det högerextrema medborgargardet Soldiers of Odin, som grundades i Finland. Soldiers of Odin har även tyska avdelningar, bland annat en i Bayern. Organisationen har även i olika former funnits i Sverige sedan 2016. 

Tysklands säkerhetstjänst BFV bedömer att det finns omkring 24 000 högerextremister i Tyskland och nästan hälften bedöms vara villiga att ta till våld.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.