Annons

Manshaus åtalas för terrorbrott och mord

Publicerad 2020-02-17 15:58

Efter att ha suttit häktad i drygt ett halvår åtalas nu Philip Manshaus för mord och terrorbrott.

Philip Manshaus åtalas för att ha attackerat en moské och för att ha mördat sin styvsyster.

Mordet på Philip Manshaus 17-åriga styvsyster skedde i deras gemensamma hem den 10 augusti 2019. Kort därpå attackerade Manshaus moskén al-Noor Islamic Centre i Bærum, som ligger strax utanför Oslo, beväpnad med ett hagelgevär. Moskébesökare som övermannande Manshaus lyckades förhindra att någon kom till skada vid dådet.

Den 22-årige Manshaus har i förhör erkänt handlingarna men säger att han förnekar brott. Enligt Manshaus advokater menar han att han agerat i nödvärn och ser attacken som en del av en ”motståndskamp”. Han har samtidigt medgivit att målet med moskéattacken var att ”döda så många som möjligt”. Redan innan dådet hade Manshaus hyllat högerextremister som utfört masskjutningar, rapporterar Svenska Dagbladet.

Philip Manshaus var känd av säkerhetstjänsten i Norge, PST, sedan tidigare, men bedömdes inte vara tillräckligt radikaliserad för att bli föremål för exempelvis avlyssning.

Rättegången inleds den 7 maj, i Asker och Bærums tingsrätt.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här. 

Annons