Rasism mot östasiater i spåren av coronaviruset

Publicerad 2020-02-19 16:53

Efter flera rasistiska incidenter i Storbritannien känner personer med kinesisk bakgrund i landet en rädsla för att bära ansiktsmask. Arkivbild.

Runt om i världen vittnar människor med östasiatiskt och sydasiatiskt utseende om att de utsatts för rasism sedan coronaviruset började sprida sig från Kina.

Berättelserna kommer från hela världen. Många drabbade har använt sig av sociala medier och hashtaggen #IAmNotAVirus för att visa rasismen som synliggjorts efter spridningen av coronaviruset. Varianter av hashtaggen finns på bland annat spanska, franska och tyska.

Sveriges Radio har intervjuat flera personer med kinesisk bakgrund i Sverige. En drabbad vittnar om att en person skrikit ”coronavirus” efter dem på gatan. Xun Wang från Stockholm berättar att en man hoppade iväg, och sprang iväg, från honom på pendeltåget.

— Det tog några sekunder innan jag insåg att det hade att göra med coronaviruset. Jag blev väldigt arg och frustrerad, säger han till Sveriges Radio.

För några veckor sedan uppgav Kinesiska riksförbundet i Sverige för TT att ett tjugotal kineser hört av sig och berättat om olika händelser där de känt sig illa behandlade.

The Guardian rapporterar att polisen utreder flera anmälningar om rasism riktad mot främst människor med kinesisk bakgrund i Storbritannien. I Southampton blev en kinesisk student kallad ”jävla virus”. En annan kinesisk student i staden uppger att en man skrikit ”åk tillbaka till ditt jävla land” och kastat en sten mot honom. Även i Portsmouth rapporteras det att kinesiska barn på en skola har blivit utsatta.

Från både Vietnam och Japan sprids bilder på sociala medier som visar restauranger som infört policyn ”Inga kineser”, uppger CNN.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Ämnen

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.