Vad säger forskningen?

Publicerad 2020-02-12 11:31

Fördomar, populism, extremism och ”fake news”. I Faktalabbet tar Expo reda på vad forskningen säger om aktuella frågor med koppling till rasism. 

FAKTALABBET. I tider av stora, snabba samhällsförändringar sprids osäkerhet och oro. Debatten förs i allt högre tonläge och känslor får styra snarare än fakta. Vem ska vi egentligen lita på?

I Faktalabbet stannar vi till och tittar på vad forskare, som arbetar långsamt och systematiskt, har kommit fram till i frågor som är aktuella och som Expo bevakar. Förhoppningen är att texterna som vi publicerar ska hjälpa läsaren att förstå sin samtid bättre. Men också ge argument som inte bygger på känslor, oavsett om du jobbar i media, politik eller diskuterar i familjen eller under jobbfikat.

Faktalabbet är en artikelserie som kommer att publiceras under våren och en bit in på hösten 2020. Här kan du läsa hur sociologer och psykologer förklarar fördomar, hur statsvetare, sociologer och historiker förklarar populism och högerextremism, och hur statsvetare och jurister ser på framtiden för demokratin. 

Du kommer också få råd från en amerikansk forskare i psykologi om hur man bäst bemöter rasism när man stöter på den i vardagen. Och vem är det egentligen som röstar på de partier som bygger sin retorik på rasismen?

Läs alla faktalabbets texter här.

Projektledare och redaktör: Annika Hamrud

Skribent: Emilie Stendahl

Vill du se läsa fler texter som den här?
Stöd vårt arbete genom att swisha
valfritt belopp till 123 2710 259.
Tillsammans utmanar vi rasismen!

Expo bjuder på frukost

Under våren 2020 arrangerar vi en serie frukostsamtal tillsammans med Bio Rio. Första tillfället är 20 februari, och ämnet är ”Hur skapas en radikalislamist?”. Mer information och anmälan hittar du här