Vad säger forskningen? | Expo.se

Vad säger forskningen?

Publicerad 2020-02-12 11:31

Fördomar, populism, extremism och ”fake news”. I Faktalabbet tar Expo reda på vad forskningen säger om aktuella frågor med koppling till rasism. 

FAKTALABBET. I tider av stora, snabba samhällsförändringar sprids osäkerhet och oro. Debatten förs i allt högre tonläge och känslor får styra snarare än fakta. Vem ska vi egentligen lita på?

I Faktalabbet stannar vi till och tittar på vad forskare, som arbetar långsamt och systematiskt, har kommit fram till i frågor som är aktuella och som Expo bevakar. Förhoppningen är att texterna som vi publicerar ska hjälpa läsaren att förstå sin samtid bättre. Men också ge argument som inte bygger på känslor, oavsett om du jobbar i media, politik eller diskuterar i familjen eller under jobbfikat.

Faktalabbet är en artikelserie som kommer att publiceras under våren och en bit in på hösten 2020. Här kan du läsa hur sociologer och psykologer förklarar fördomar, hur statsvetare, sociologer och historiker förklarar populism, varför någon blir extremist, och hur statsvetare och jurister ser på framtiden för demokratin

Du kommer också få råd från en amerikansk forskare i psykologi om hur man bäst bemöter rasism när man stöter på den i vardagen. Och vem är det egentligen som röstar på de partier som bygger sin retorik på rasismen?

Andra texter handlar om:

- Hur vi kan bli bättre på att känna igen extremism när den dyker upp i ny skepnad

- Vad fake news är och hur kopplingen mellan fake news och fördomar ser ut

- Vad vi kan lära av forskningen om rasism

- Vad forskare studerar när de forskar om vita privilegier och vithet

- Ny forskning om insatserna som görs för att bemöta våldsbejkande extremism online

Läs alla faktalabbets texter här.

Projektledare och redaktör: Annika Hamrud
Skribent: Emilie Stendahl
Illustratör: Agnes Florin


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons