Brittisk polis misstänkt medlem i nazistgrupp

Publicerad 2020-03-10 12:52

National Action vid en demonstration i Darlington.

En polis i London har gripits misstänkt för att vara medlem i den förbjudna nazistiska terrorgruppen National Action.

Den 21-årige polisen greps i torsdags, rapporterar The Independent. Mannen sitter häktad, misstänkt för att vara medlem i ”en förbjuden organisation kopplad till högerextrem terrorism” uppger Scotland Yard. BBC och The Independent rapporterar att gruppen i fråga är den förbjudna nazistorganisationen National Action.

Polisen arbetade som polis i yttre tjänst i London. Scotland Yard uppger att det just nu inte finns något som tyder på att det finns ett ökat hot mot allmänheten.

National Action förbjöds 2016. En av anledningarna till förbudet var att den hyllat mordet på parlamentsledamoten Jo Cox. 2018 dömdes tre personer från National Action för att ha planerat att mörda parlamentsledamoten Rosie Cooper och en kvinnlig polis.

Sedan förbudet har National Action-medlemmar samlats i grupper under andra namn som Scottish dawn, NS131, Sonnenkrieg Division och System Resistance Network. De två sistnämnda har också förbjudits.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.