Amerikansk nazist ville spränga sjukhus | Expo.se

Amerikansk nazist ville spränga sjukhus

Publicerad 2020-03-26 13:38

FBI:s högkvarter i Washington DC.

Mannen avled av skadorna han ådrog sig efter att FBI försökte gripa honom. Arkivbild.

En 36-årig man med nazistkopplingar stoppades av FBI när han planerade att spränga ett sjukhus. FBI uppger att mannen hade rasistiska motiv, bland annat beskyllde han judar för att sprida coronaviruset. Sjukhuset valdes ut som mål för att det finns många coronapatienter där. 36-åringen dog efter ingripandet.

FBI uppger att tillslaget mot 36-åringen var avslutningen på en flera månader lång utredning om terrorbrott. Utredningen visade att mannen ”var en potentiellt våldsam extremist, motiverad av fientlighet mot olika religiösa grupper och etniciteter samt mot regeringen”, enligt FBI.

I flera månader ska mannen ha planerat ett bombdåd och övervägt olika mål. NBC rapporterar att han övervägde att spränga en moské, en synagoga eller en skola med hög andel svarta elever.

Till slut fick coronakrisen honom att välja ut ett sjukhus i delstaten, där många just nu behandlas för viruset, uppger FBI.

”Med bakgrund av den nuvarande hälsokrisen, beslutade (han) sig för att intensifiera sina planer på att använda en bilbomb för att orsaka maximala skador och offer” skriver myndigheten och tillägger att mannen redan hade vidtagit flera åtgärder för att kunna få tag i material som behövs för att bygga en bomb.

Dog efter ingripandet

FBI slog till mot 36-åringen när han var på väg till en förort utanför Kansas city för att hämta vad han trodde var en sprängladdning. I själva verket fanns det ingen bomb, istället möttes han av myndigheterna. I samband med ingripandet skadades mannen och han avled senare. Det är oklart om han begick självmord eller sköts till döds av FBI-agenter.

Sajten The Informant som granskar den amerikanska extremhögern har kartlagt mannens aktiviter på appen Telegram.

36-åringen var aktiv i Telegramkanaler för två amerikanska nazistiska organisationer: National Socialist Movement (NSM), där mannen var administratör för kanalen, samt Vorherrschaft Division (VSD).

Anklagade judar

I NSM-kanalen skrev mannen bara några dagar före tillslaget att coronaviruset dels är en konspiration av regeringen för att ”förgöra vårt folk” och dels att judar ligger bakom spridningen, uppger The Informant.

I båda kanalerna skrev 36-åringen också i hyllande ordalag om den nazistiska terrorgruppen The Order som han kallar för hjältar. Ledaren för The Order, Robert Mathews, sköts ihjäl i en konfrontation med FBI 1984 och har sedan dess fått martyrstatus i vit makt-kretsar. Enligt The Informant har 36-åringen skrivit flera gånger att nazister som grips av polisen borde göra våldsamt motstånd, precis som Mathews gjorde.

The Order var en stor inspirationskälla till det svenska nazistnätverket Vitt Ariskt Motstånd.

 

 

 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons