Amerikansk advokat samarbetade med Proud Boys

Publicerad 2020-04-17 12:39

Proud boys

Tre män bär tröjor från organisationen Proud Boys under en demonstration i Seattle. Arkivbild.

Enligt dokument från polisen tog en advokat i Texas hjälp av en högerextrem organisation, där han tidigare var en av ledarna, för att övervaka en person som han befinner sig i en infekterad konflikt med.

Människorättsorganisationen Southern Poverty Law Center har tagit del av utredningen från polisen i Texas.

Historien som framträder låter som något ur en film eller en roman.

Bakgrunden är en konflikt mellan Jason Van Dyke, advokat och tidigare ledare för en lokal avdelning av högerextrema gruppen Proud Boys, och en annan man, som pågått i ett par år. Det började med att mannen anmälde till advokatsamfundet i Texas att Van Dyke var högerextremist, vilket senare spreds i lokala medier.

Van Dyke var då de facto medlem i Proud Boys. Han blev utslängd från gruppen i november 2018.

Lång konflikt

Advokaten reagerade med att stämma mannen. Han skickade också dödshot till honom.

Det är i samband med den här stämningen som polisrapporterna dök upp. Enligt polisens undersökning har Van Dyke använt sina gamla kontakter i Proud Boys för att spionera på sin fiende, dessutom planerade han enligt polisen att mörda honom med hjälp av Proud Boys-männen.

Uppgifterna har inte lett till något åtal, Van Dyke är alltså inte misstänkt för något brott. Men de används av den andre mannen som bevis för att stämningsansökan ska avslås.

Den gamle Proud Boys-medlemmen blev temporärt av med sin licens för att arbeta som advokat, men har nu fått tillbaka den.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Ämnen

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.