Annons

Falska uppgifter om hur muslimer sprider corona

Publicerad 2020-04-07 14:29

Bait-ul-Futuhmoskén i London.

Baitul Futuhmoskén i London. Arkivbild.

Brittiska högerextremister pekar ut muslimer som spridare av coronaviruset genom manipulerade bilder och videoklipp med påståenden att muslimer ignorerar utegångsförbudet runt om i Storbritannien för att gå till moskéer.

Ryktesspridningen kommer från olika håll, däribland mer kända antimuslimer som högerextremisten Tommy Robinson, rapporterar The Guardian. Han la upp ett videoklipp på Telegram som påstods visa hur en grupp muslimer lämnade en hemlig moské i Birmingham. Videon var falsk och har avfärdats av polisen.

Organisationen Tell Mama som bevakar antimuslimska attacker i Storbritannien har registrerat och faktagranskat flertalet liknande påståenden från högerextrema grupper i sociala medier under den senaste månaden. Det hävdas runt om i Storbritannien att muslimer struntar i utegångsförbudet och samlas i stora grupper vid moskéer.

Enligt polisen utreds de här många påståenden nu av den brittiska antiterrorpolisen.

— Vi har blivit uppmärksammade på att pandemin används av högerextrema grupper för att beskylla olika etniska grupper. Det behövs inte mycket för att spänningarna ska öka nu i våra samhällen så detta är någonting vi bevakar noggrant, säger David Jamieson vid polisen i West Midlands till The Guardian.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här. 

Annons