FN oroas över högerextrem terrorism | Expo.se

FN oroas över högerextrem terrorism

Publicerad 2020-04-09 12:13

Den tyske högerextremisten utanför synagogan i Halle, Tyskland.

Den tyske terroristen Stephan Balliet attackerade en synagoga i staden Halle.

De senaste fem åren har högerextrem terrorism ökat med 320 procent, enligt en ny rapport från Utskottet för bekämpning av terrorism vid FN:s säkerhetsråd.
Rapporten kommer efter att flera medlemsstater blivit allt mer oroade över det växande gränsöverskridande hotet från högerextrem terror.

I rapporten från antiterrorutskottet CTED i FN:s säkerhetsråd pekar man ut en tydlig trend - ett växande antal länder i utskottet har uttryckt oro och väckt frågan om hotet från den högerextrema terrorn.

Oroväckande siffror presenteras i rapporten.

Fler än IS

Attacker från individer kopplade till extremhögern har globalt sett ökat med 320 procent de senaste fem åren. Samtidigt som många attacker också har förhindrats. I EU greps nästan dubbelt så många personer med kopplingar till högerextrem terror mellan 2017 och 2018. 

De våldsamma attackerna är fortfarande relativt få, men ökar kraftigt, enligt FN-rapporten. 

I USA har det skett fler attacker från högerextrema terrorister än från terrorister med koppling till radikalislamistiska terrorgrupper som IS och al-Qaida, mellan 2010 och 2017.

Bara mellan 2016 och 2017 fördubblades antalet högerextrema terrorattacker i USA, och ökade med 43 procent i Europa.

Unik form av terror

Den högerextrema terrorn är en unik form av politiskt våld. Den hamnar någonstans mitt emellan, och suddar ut gränserna, mellan hatbrott och organiserad terrorism, står det vidare i rapporten. Det är inte en rörelse som är sammanhängande eller lätt att definiera - den är en komplex miljö som sträcker sig över landsgränser, mellan enskilda individer, grupper och organisationer både på och utanför internet.

Högerextrem terror är inget nytt fenomen. Men utvecklingen nu går mot fler och dödligare attacker, och en mer transnationell rörelse. Individer, grupper och rörelser via internet riktar sig till andra över hela världen och försöker få dem att genomföra terrordåd. Rapporten nämner terrorattacker i Nya Zeeland (mars 2019), USA (augusti 2019) och Tyskland (oktober 2019 och februari 2020) som exempel.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons