Hakkorsflaggor hissade runt om i landet | Expo.se

Hakkorsflaggor hissade runt om i landet

Publicerad 2020-04-20 12:11

Hakkorsflaggan som hissades på Fristadstorget i Eskilstuna

Hakkorsflaggor har hissats runt om i landet, liksom tidigare år på den 20 april som är Hitlers födelsedag. Den här flaggan hissades i Eskilstuna 2017.

På måndagsmorgonen har flera hakkorsflaggor upptäckts på olika platser i landet. Det rapporteras om flaggor i bland annat Blekinge, Skåne och Östergötland.

Hakkorsflaggor har hissats i Motala, dels längs riksväg 23/24 i Borensberg och dels på Stora torget, bekräftar polisen. Flaggorna är nedplockade och tagna i beslag. Strax före klockan 11 fick polisen även samtal om en flagga vid resecentrum i Linköping.

Även i en annan del av Östergötland, närmare bestämt i Kisa, har hakkorsflaggor hissats. Det skriver användare i Telegramkanalen Nordfronts fristående chatt. Den är knuten till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen men vem som helst kan skriva i den.

Sålde flaggor

En användare har lagt upp bilder som visar att hakkorsflaggor hissats utanför ett äldreboende samt utanför kommunhuset i Kisa. Än så länge har den ena av de två flaggorna, den vid äldreboendet, polisanmälts och tagits ned, meddelar polisen.

Adolf Hitler föddes den 20 april och NMR-aktivister har flera gånger hissat hakkorsflaggor på offentliga platser just på det datumet runt om i landet. I den NMR-kopplade chattgruppen har en användare nyligen sålt hakkorsflaggor till rabatterat pris inför Hitlers födelsedag.

Flera i södra Sverige

Hakkorsprydda flaggor har även hissats på flera platser i södra Sverige rapporterar TT. Dels vid Stortorget i Karlskrona och dels vid Tekniska högskolan i Karlshamn och Karlskrona. I Skåne har flaggor upptäckts och tagits ned i Hässleholm och i Västra hamnen i Malmö.

Ett flertal anmälningar om hets mot folkgrupp har upprättats bland annat för flaggorna i Blekinge, Malmö och Motala.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons